Henri (r) samen met de jeugd op pad!
Henri (r) samen met de jeugd op pad! Foto: Jan van Genugten

Clubgevoel: Samen genieten en leren van de natuur

Verenigingen

Sint-Oedenrode - Rooienaren dragen hun verenigingen een warm hart toe. Dat blijkt uit de vele vrijwilligers die wekelijks hun steentje bijdragen. Het sociale aspect binnen de clubs is enorm van belang. Er wordt samen gestreden op de sportvelden om naderhand onder het genot van een biertje de wedstrijd en het weekend te bespreken. DeMooiRooiKrant spreekt met leden van Rooise verenigingen over waarom ze met zoveel plezier lid zijn van hun club. Deze week spreken we met Henri van Weert. Hij is al sinds 1992 vrijwilliger bij de Jeugdnatuurwacht in Sint-Oedenrode. 

Waarom juist bij de Jeugdnatuurwacht?
“Het was om mijn interesse voor alles wat met natuur te maken heeft dat ik hiervoor gevraagd werd en het klikte meteen met de leuke groep vrijwilligers die daar al actief was. Aan de andere kant heeft de Jeugdnatuurwacht mijn interesse in alles wat met natuur te maken heeft flink aangewakkerd. Nadien ben ik ook nog natuurgids geworden bij het IVN Sint-Oedenrode waarvoor ik ook regelmatig natuuractiviteiten voor volwassenen organiseer. Binnen de Stichting Het Roois Landschap probeer ik als bestuurslid mijn steentje bij te dragen aan het behoud en herstel van het mooie landschap in Sint-Oedenrode.”

Wat houdt je functie in?
“Ik ben een van de leiders van de Jeugdnatuurwacht. Dat houdt in dat je actief bent bij de maandelijkse activiteiten die voor de kinderen worden georganiseerd. Als leider kun je ook deelnemen aan een of meer van de werkgroepen die een activiteit bedenken, voorbereiden en uitvoeren. Dat is voor elke maand weer een ander groepje van zo’n 2 tot 4 van de vrijwilligers. Doordat er regelmatig nieuwe mensen bij komen, bij voorbeeld ouders van de jeugdnatuurwachters, komen er steeds weer nieuwe ideeën voor activiteiten.

Ik ben ook 24 jaar bestuurslid geweest van de Jeugdnatuurwacht, waarvan ongeveer de helft van de tijd penningmeester. Die bestuursleden worden gekozen uit de leiders en ook daarin wordt regelmatig gewisseld. Momenteel ben ik ‘gewoon leider’ en zit ik enkele keren per jaar in zo’n werkgroepje. Liefst bij een activiteit in de natuur zelf, of een waarbij ik de kinderen iets van mijn natuurkennis en -ervaringen kan meegeven.”

Wat maakt het leven bij de Jeugdnatuurwacht leuk?
“Het overbrengen van kennis over en vooral ook van enthousiasme voor de natuur aan de volgende generaties is belangrijk maar vooral ook erg leuk. Verder is het fijn dat er zoveel enthousiaste leiders zijn, waardoor het verdelen van de taken ook altijd soepel gaat. Als je als leider eens een keer niet kunt komen of mee kunt organiseren dan kan dat altijd prima worden opgevangen.”