Afbeelding
Foto: Jack van Haastrecht

Een belangrijk verhaal van Suzanna Jansen

Cultuur Kunst en Cultuur

Sint-Oedenrode - In een eeuw is er heel veel veranderd. Ik wist het, maar nu ik onlangs enkele boeken heb gelezen van Suzanna Jansen realiseer ik me dat vrouwen heel wat voor hun kiezen hebben gekregen. Op 23 februari zag en hoorde ik Suzanna Jansen in de knoptoren. Alweer een interessante lezing in de reeks van 2023/2024 georganiseerd door het RKK, samen met Primera.

Door: Ineke Bekkers

Suzanna Jansen heeft geleerd verhalen te zien in een zee van feiten. Een uitspraak die staat in haar bekende werk ‘Het Pauperparadijs’, waarin ze de armoede in Drenthe op een boeiende manier heeft opgetekend. In verschillende boeken put ze uit ervaringen van haar familie.

‘De Omwenteling of de eeuw van de vrouw’ is haar laatste boek en daarin heeft ze op een grondige manier de ontwikkeling van de vrouw onder de loep genomen. Ze beschrijft hoe vrouwen als haar moeder na de huwelijksdag veroordeeld waren tot het huishouden. De man droeg volgens het kostwinnersmodel de verantwoordelijkheid voor het geluk van zijn vrouw en zijn vaak kroostrijke gezin. Aan hem was de taak het inkomen binnen te brengen, soms met veel bijbaantjes.

Lees woensdag verder in DeMooiRooiKrant

Afbeelding
De schrijfster aan het woord.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding