Wil van Vught en Piet van Rooij (r) bladeren door het archief van de bijna 85-jarige EHBO-vereniging
Wil van Vught en Piet van Rooij (r) bladeren door het archief van de bijna 85-jarige EHBO-vereniging Foto: Hans van den Wijngaard

Om te helpen heeft de EHBO ook jou nodig

Verenigingen

Sint-Oedenrode - Bij bijna elk (niet commercieel) evenement is de EHBO wel vertegenwoordigd. Meestal met zijn ze met z’n en tweeën zitten ze op hun gemak voor de caravan te wachten op dingen die hopelijk niet gaan gebeuren. Maar als er dan iets gebeurt en er iemand is gestruikeld en een pleister nodig heeft of misschien nog wel erger, dan zijn er vaak twee van de bijna veertig vrijwilligers direct bij en staan ze hun mannetje of vrouwtje.

“De EHBO-vereniging Sint-Oedenrode bestaat volgend jaar 85 jaar. Op 20 september 1938 werd op initiatief van burgemeester Van Rijckevorsel Van Kessel en dokter Cooijmans in Rooi de EHBO opgericht. De EHBO komt voort uit de Bescherming Burgerbevolking, de BB, die na de watersnoodramp van 1916 werd opgericht. Prins Hendrik, de echtgenoot van de toenmalige koningin Wilhelmina richtte vrij kort daarna het oranje kruis op en dat werd uiteindelijk de EHBO”, zo vertelt Wil van Vught over de geschiedenis. “Nadat ik zo’n jaar of zes geleden voorzitter werd, heb ik de tijd genomen om met verschillende oud-voorzitters te praten. Van hen begreep ik, zonder dat ze het met zoveel woorden vertelden, dat vooral in de oorlogsjaren de EHBO een belangrijke rol speelde. Mensen die gewond raakten en een bezoek aan het ziekenhuis niet riskeerden, konden altijd wel bij een EHBO’er aankloppen”.
Er is veel veranderd sinds 1938. Je kwam in die tijd niet zomaar bij de EHBO. De dorpsdokter beoordeelde wie hij vaardig genoeg vond om EHBO’er te worden. Werd je in die tijd toegelaten tot de vereniging, dan kreeg je een mooi geëmailleerd bordje met daarop de tekst dat je EHBO’er was en dat mocht je naast de voordeur hangen. Bij de EHBO zijn was een eer in die tijd. “Nu is het heel anders”, vertelt Wil. “Eigenlijk kan iedereen die normaal in de maatschappij functioneert EHBO’er worden. Als je goed in de les oplet en de benodigde vaardigheden beheerst, dan moet het gek gaan als je niet voor het examen slaagt. Het diploma dat je dan krijgt is twee jaar geldig en dat kun je met het volgen van herhalingslessen die in totaal veertien uur duren steeds weer verlengen.
De Rooise EHBO bestaat uit bijna veertig mensen. De meesten draaien allemaal op zijn tijd diensten bij evenementen, iets dat overigens geen verplichting is. Maar de organisatoren van evenementen zijn wel enorm geholpen met de beschikbaarheid van EHBO’ers. Vaak eist de gemeente in de vergunning dat er bij een evenement EHBO aanwezig is. Niet commerciële organisatoren kunnen dan altijd een beroep doen op de EHBO. “Toch zijn onze mogelijkheden beperkt”, zegt instructeur en coördinator Piet van Rooij. “Gelukkig kunnen we door uitwisseling met Veghel en Schijndel meestal wel onze diensten aanbieden, maar we zouden het heel fijn vinden als er nieuwe leden bij de EHBO komen. Daarom gaan we binnenkort ook alle Rooise verenigingen benaderen met de vraag of zij mensen binnen hun gelederen hebben die EHBO’er willen worden. Dat mes snijdt dan aan twee kanten. Wij krijgen meer leden en die mensen kunnen bij activiteiten van hun vereniging zorgdragen voor de EHBO-werkzaamheden al of niet in samenwerking met de EHBO-vereniging”.

Interesse om te helpen
Natuurlijk zijn niet alleen de leden van andere verenigingen welkom bij de EHBO-vereniging. Ook andere Rooienaren die graag de kennis en vaardigheden willen hebben en leren om anderen te helpen na een ongeluk(je), zijn van harte welkom. Aanmelden kan via de site www.ehbo-sint-oedenrode.nl. Daar kunt u ook meer informatie vinden over andere opleidingen die de EHBO-vereniging verzorgt.