Er is inmiddels al ruim 1.800.000 m³ groen Roois gas in het net gepompt
Er is inmiddels al ruim 1.800.000 m³ groen Roois gas in het net gepompt Foto: Hans van den Wijngaard

Meer Roois groen gas dan dat we op het moment nodig hebben

Roois nieuws

Sint-Oedenrode – Toegegeven het hete weer speelt de hoofdrol. Toch neemt dat niet weg dat de biogasinstallatie van ‘Groenewoudgas’ aan de Wolvensteeg op dit moment meer gas levert dan dat op het Rooise gasnet wordt afgenomen. Frank van Genugten moet de installatie ‘s nachts op halve kracht laten draaien en spreekt zijn buffer van 1500 m³ helemaal aan. Dat is niet alleen Frank een doorn in het oog, ook netbeheerder Enexis denkt volop mee aan oplossingen om dit groene gas volledig te kunnen gebruiken.

“Onze installatie heeft een capaciteit van 125 m³ gas per uur. Eigenlijk is het een genormeerde kubieke meter, maar voor het gemak, noem ik het maar een kubieke meter”, legt Frank uit. ”Dat proces gaat 24 uur per dag, 365 dagen per jaar onafgebroken door. Wanneer op verschillende plaatsen in Rooi de kachel brandt, dan kan het netwerk van Enexis dat groen gas gemakkelijk kwijt. Maar bij deze temperaturen wordt er alleen maar gekookt en is er maar een beetje gas nodig voor warm water om te douchen en blijkt dat het lokaal opgewekte groene gas tot in de uiterste hoeken van het Rooise gasnet in Boskant, Olland en Nijnsel terug te vinden is”.

Weetje:

Om een eengezinswoning een heel jaar door
van groen gas te voorzien is de mest van drie koeien nodig

Tegelijkertijd staat aan de Kasteellaan de toevoer van de Gasunie ook gewoon open. Zowel Frank als Enexis vinden dat vervelend. Zeker in deze tijd, zou het beter zijn om het aardgas van de Gasunie voor de winter te bewaren in plaats van de groengasinstallatie ‘s nachts op halve kracht te laten draaien. Enexis is momenteel bezig met een onderzoek om te kijken wat er mogelijk is, naar verwachting zijn er twee oplossingen”, vertelt Van Genugten. “De eerste en meest eenvoudige is de toevoer aan de Kasteellaan ietsjes beperken, zodat er meer ruimte in het Rooise gasnet ontstaat voor het groene gas. De andere is meer werk, maar biedt zeker ook een mooie oplossing. Als Enexis het Veghelse gasnet aan het Rooise gasnet kan koppelen, dan kan de Veghelse industrie die het hele jaar door veel gas nodig heeft ook groen gas uit Rooi gebruiken”

Isolatieplaten
Het idee is simpel en je ziet het in de hele derde wereld. Mensen bouwen daar hun huizen met leem en koeienmest. Koeienmest blijkt door zijn vezelstructuur een goede warmte-isolatie te bieden. Na het vergisten van het mest, blijft er een droog residu over dat niet meer stinkt. Samen met een aantal mensen uit de bouwwereld is Frank een samenwerking aangegaan om het droge residu te persen tot een isolatieplaat met dezelfde isolatiewaarden als glas- of steenwol. “Daarmee snijdt het mes aan twee kanten. Nu brengen we het droge residu naar Frankrijk. Door het hier in Brabant te persen, beperken we veel kilometers en daarmee CO2 uitstoot. Maar net zo belangrijk is dat bij de productie van onze platen nauwelijks CO2 en stikstof vrijkomen, dat in tegenstelling tot wat bij de productie van glas- en steenwol wel gebeurt”, zo sluit Frank af.

Van gedroogd koeienmest kun je isolatieplaten maken
isolatieplaten uit koeienmest
Frank van Genugten voor het droge residu van koeienmest