Fons van Boxmeer in zijn wijngaard aan de Damianenweg
Fons van Boxmeer in zijn wijngaard aan de Damianenweg

Proef de smaken van hier: De Rooise Wijnboer

Roois nieuws

Sint-Oedenrode - Smaakvolle streekproducten vind je in Meierijstad volop. Fietsend langs de dorpen tref je veel lekkers van eigen bodem. Van echte boerenkaas tot ambachtelijk gebrouwen bier. De redactie van Bezoek Meierijstad ging op pad en ontmoette bevlogen makers uit de streek. Deze week het verhaal van De Rooise Wijnboer.

Domaine les Damianes
Nabij de Vlagheide, op steenworp afstand van het monumentale Damianenklooster, ligt de wijngaard van De Rooise Wijnboer. Het complex is eigenhandig opgebouwd door grondlegger Fons van Boxmeer en bestaat al drie generaties. Het is een waar paradijsje midden in Meierijstad. Tijdens een rondleiding over Domaine les Damianes vertelt Fons bevlogen over de Rooise wijnen.

Wijnranken 
Als je de sierlijke toegangspoort aan de Damianenweg in Sint-Oedenrode passeert sta je direct tussen de wijnranken. Op het wijndomein groeien verschillende druivenrassen: Riesling, Regent en Dornfelder. Terwijl Fons tussen de wijnstokken loopt, plukt hij wat ongewenste scheuten uit de toppen. “Kijk, de Regent begint al blauw te kleuren. Dat is vroeg. We hadden een koud voorjaar, maar daarna hebben we heel veel zon gehad. Waarschijnlijk kunnen we half september de blauwe druiven oogsten. De witte volgen dan ergens in oktober.”

Eigen smaak
Fons vervolgt zijn verhaal. “We zijn het hele jaar druk met het verzorgen van de planten. Uitdunnen, zomersnoei, wintersnoei, sproeien tegen de nachtvorst. We werken zoveel mogelijk biologisch. Als we maaien laten we dat op de bodem liggen, zodat het kan composteren. De natuurlijke invloeden van bodem en omgeving (terroir), de mix van druivensoorten, de zorg van de wijnmaker. Alles samen bepaalt de unieke en eigen smaak van de wijn.”

Proef het zelf
Rood, wit, rosé, mousserend: van de Rooise druiven worden allerlei wijnen gemaakt. De wijngaard aan de Damianenweg is van mei tot en met september elke zaterdagmiddag geopend (13:00-17:00 uur). In de slijterij van de familie Van Boxmeer in het centrum van Sint-Oedenrode is de wijn uiteraard ook te vinden. Op pad in de regio? De Rooise wijnen zijn bij diverse streekwinkels en horecazaken in Meierijstad verkrijgbaar.

Lees het uitgebreide verhaal over De Rooise Wijnboer op Bezoek Meierijstad. Ontdek hier ook welke streekproducten nog meer op de kaart staan. Ga op pad en proef de smaken van hier: www.bezoekmeierijstad.nl/streekproducten