Het was een emotioneel moment.
Het was een emotioneel moment. Foto: Hans van den Wijngaard

Deurdouwers herdenken Theo Gevers

Roois nieuws

Papgat – VC De Deurdouwers die jaarlijks de vlam van carnaval ontsteken in de Martinuskapel aan het Everse Akkerpad, hebben een eerbetoon gebracht aan Theo Gevers, die het afgelopen jaar overleed. Theo was een prominent lid van de Deurdouwers.

Tinus Kluijtmans de spreekstalmeester van de Deurdouwers vroeg voorafgaand aan alle carnavaleske plechtigheden kort de aandacht van de aanwezigen. Kluijtmans stond stil bij het plotselinge overlijden van Gevers in april van het vorige jaar. “Theo was bij elke gelegenheid van onze club aanwezig, dat is voor ons een goede reden om Theo op deze voor de Deurdouwers bijzondere plaats te herdenken. De zonen en kleinzoon van Theo onthullen twee tegels, die de opstap vormen naar de verrekijker, hier bij de kapel. De kapel en de verrekijker zijn altijd twee losse dingen geweest. Met de twee tegels, één met het logo van de Stichting Martinuskapel en de andere met de tekst ‘Theo bedankt’, vormen de kapel en de verrekijker vanaf nu één geheel”. De tegels zijn ontworpen door Marten Groen uit Boxtel en zijn van Belgisch hardsteen. Nadat de tegels waren onthuld nam het carnavaleskeprogramma weer de regie. “Theo zou het niet anders hebben gewild”, vertelde Tinus Kluijtmans.

Aansluitend trad de ‘Hermonie vur Iedereen’ op. Op scherpe wijze lieten zij het publiek kennismaken met de (jeugd)zonden en vreemde gebruiken van de prins en de adjudant. Goede bedoelingen, die verkeerd uitvielen en foutjes uit de jeugdjaren, het passeerde allemaal de revue, de twee dames van de ‘Hermonie vur Iedereen’’, die alleen bij heeeele speciaale gelegenheden optreden, wisten het allemaal. Ook de jeugdprins en zijn gevolg ontkwamen niet aan de scherpe opmerkingen van de twee.

Aansluitend vond de officiële ontsteking van de kaars in de kapel plaats. De Deurdouwers zijn enkele weken geleden met de prins en de adjudant naar Tours geweest. Daar, in de plaats waar de Heilige Martinus is begraven, hebben zij de kaars laten zegenen, die Papgat een gezegend carnaval moet bieden.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Tinus Kluijtmans bedankt kunstenaar Marten Groen
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding