Oud-raadslid Jan Verhagen doet verzoek tot eerbetoon aan boer en zanger Gerard van den Berk

Roois nieuws
Sint-Oedenrode - "In mijn jeugdjaren hoorde ik regelmatig verhalen over Rooienaar Gerard van den Berk, de bekende boer en zanger uit de eerste helft van de vorige eeuw. Zo vertelde mijn vader me dat voorbijgangers aan het einde van de akker veelvuldig stil stonden om te luisteren naar zijn liederen, die hij al ploegend ten gehore bracht. Ook toen ik mijn woning aan de Nijnselseweg betrok, hoorde ik herhaaldelijk: "O, dat is dan langs de woning, waar vroeger zanger Van den Berk woonde"

Zo begint Jan Verhagen zijn brief met daarin zijn verzoek aan het gemeentebestuur. Zanger Gerard van den Berk groeide uit tot een landelijke, zelfs internationale bekendheid. Hij behoorde volgens tijdgenoten tot een der beste tenoren van West-Europa. Hij trad op in liederenavonden, operaconcerten, in locale opera-uitvoeringen en uiteraard in talrijke oratorium uitvoeringen, waaronder de Matthäus Passion. Ook trad Gerard op voor de radio en als hij voor de K.R.O, in de begin dertiger jaren samen met het radio-orkest optrad, luisterde heel Rooi naar de radio. Lovende recensies waren in vrijwel alle kranten te lezen. Maar behalve zanger bleef Gerard van den Berk ook boer. Hij bleef met veel liefde op de boerderij werken en tijdens het werken op het land zong hij uit volle borst en daardoor kreeg hij de bijnaam " De zingende boer". Voor Gerard van den Berk aan de Nijnselseweg ging wonen, woonde het gezin Van den Berk in de Schoorse Hoef aan de Schoorse Hoefstraat. Zijn briefpapier vermeldde als adres enkel het woord Diependaal te St. Oedenrode en zijn post werd ook als zodanig geadresseerd. Nu ligt het natuurgebied Diependaal precies tussen de Schoorse Hoefstraat en de Nijnselseweg.

Jan Verhagen "De laatste tijd ben ik me meer en meer in het leven van deze - zeker destijds- bekende dorpsgenoot gaan verdiepen. Al wandelend door bosgebied Diependaal kreeg ik het idee om de wandelpaden, die dit natuurgebied doorkruisen als een eerbetoon de naam "Gerard van den Berkpad" te geven. Dit zou gerealiseerd kunnen worden door het aanbrengen van naambordjes bij de ingangen aan Sloef, Diependaal en Houtsestraat.

Verhagen is zich er van bewust dat er op dit moment geen speciale reden is voor zijn verzoek in de vorm van bijvoorbeeld een 100 jarige geboorte- of sterfdag. "Nu er echter nog vele mensen zijn die Gerard persoonlijk gekend hebben, denk ik dat we niet moeten wachten. We kunnen dat nu nog mooi als zelfstandig Rooi realiseren. Ook cultuur-historisch gezien vind ik een eerbetoon erg op zijn plaats", zo zegt hij.

En dat velen de Boer en Zanger zich nog goed herinneren is hem de laatste tijd wel duidelijk geworden. "Zo heb ik onder meer gesproken met Bert Slits en Paulus van de Berk (familieleden van Gerard), met Jos Wijn (oud buurtgenoot van Gerard) en met Gijs van Aarle (in 1993 medesamensteller van het boek "Herinnering aan Gerard van den Berk, Boer en Zanger"). Zij zijn graag bereid medewerking te verlenen aan mijn initiatief en te fungeren als een soort comité van aanbeveling." In de bijlagen van zijn brief geeft Verhagen diverse links naar sites, waarop nog liederen (o.a. het Brabants en Limburgs volkslied) van de tenorzanger te horen zijn.