Afbeelding

"Ik wilde in het leer, maar kwam in de keramiek"

Roois nieuws
Sint-Oedenrode - De achttienjarige Sjors Driessen wist al heel lang dat leer een deel van zijn toekomst zou worden. Al als middelbare scholier ontwierp hij tassen en andere gebruiksvoorwerpen van leer. Er was dan ook niets dat hem tegenhield om naar het Sint-Lucas in Boxtel te gaan om de daarvoor aangewezen opleiding te volgen. Er was één maar, in het eerste jaar van de opleiding moest Sjors naast werken met leer, ook kennismaken met keramiek, textiel, glas en hij moest zelfs decoreren. Misschien maar goed, want Sjors ontdekte dat keramiek hem veel meer aansprak dan de manier waarop op school met leer werd gewerkt. Zo kon het gebeuren dat Sjors Driessen nu ook en vooral actief is in de keramische wereld.

“Veel mensen denken bij keramiek aan pottenbakken”, vertelt Sjors als ik hem vraag wat werken met keramiek precies inhoudt. “Maar in de hele opleiding heb ik nog geen pot of iets dat er ook maar op lijkt gebakken. In onze opleiding werken we vooral met gietklei en porselein. Ik maak zelf het liefst gebruiksvoorwerpen, maar we leren natuurlijk ook hoe andere objecten gemaakt moeten worden. De basis voor iedere ontwerp is een gipsmal. Met deze mallen is het mogelijk om meerdere gelijksoortige producten te maken”.

Ontwerpen
Sjors wil graag ontwerper worden. Daarom richt hij zich vooral op het maken van gebruiksvoorwerpen. Dat kunnen allerhande voorwerpen zijn, want de jonge Rooienaar wil vooral dingen maken die mensen in het dagelijks leven kunnen gebruiken. Wat hem betreft zijn het wel bijzondere voorwerpen op basis van creatieve inspiratie. Pure kunstobjecten, die alleen maar zijn gemaakt om mooi te zijn, spreken hem ook wel aan. “Maar”, zo zegt Sjors, “met alleen kunst kun je in deze tijd je brood niet verdienen”.

Bedreiging of kans
Als we het dan toch over deze tijd hebben, dan komt ook de intrede van de computer in de keramische wereld ter sprake. Sjors vertelt dat veel mensen de opkomst van de 3D-printer zien als een bedreiging voor de keramiekwereld. Maar de jonge Rooienaar denkt daar anders over. Hij ziet vooral mogelijkheden om nog preciezer te werken en zogezegd een nieuwe tak van sport aan zijn werk toe te voegen. Daarom wil hij die computertechniek dan ook graag onder de knie krijgen.

Expositie
Ondanks dat Driessen sinds ruim een jaar helemaal in de keramiek zit, is hij het leer niet vergeten. Over twee weken heeft hij samen met zijn moeder Annie Veldkamp een expositie in Ravenstein. In de Garnizoenskerk van die plaats exposeert hij dan zijn keramische producten, maar ook de tassen die hij eerder maakte.

De expositie is te bezoeken:
31 januari, 1,7 en 8 februari
openingstijden 11.00-17.00 uur

Servetstraat 1
5371 AD Ravenstein