Afbeelding

Rooienaar Peter van den Broek fietst Duchenne Heroes

Roois nieuws
Sint-Oedenrode - Van 14 september tot en met 20 september zal Rooienaar Peter van den Broek (45) Duchenne Heroes fietsen. Met deze mountainbiketocht over 700 kilometer van Noord-Frankrijk naar Nijmegen (7 dagen, 100 kilometer per dag) zal hij samen met zo’n 300 andere mountainbikers geld bij elkaar fietsen voor Duchenne. In eerste instantie werd Peter vooral getrokken door de sportieve uitdaging van dit evenement, maar in de afgelopen maanden is daar de wil om echt iets te betekenen voor de bestrijding van Duchenne bij gekomen.

Duchenne is een dodelijke spierziekte die vooral jongens treft. Bij kinderen met Duchenne spierdystrofie breken de spieren door een genfout langzaam af. Als peuter kunnen zij fysiek niet meekomen. Ze vallen vaak, breken veel. Rond hun twaalfde kunnen ze vaak niet meer lopen. De spierkracht blijft afnemen tot de jongens niet meer zelfstandig kunnen eten, geen bladzijde meer kunnen omslaan en zich niet meer kunnen aankleden. Uiteindelijk verzwakken ook de ademhalingsspieren en de hartspier. Dat maakt de ziekte dodelijk: vaak worden de jongens niet ouder dan dertig jaar.

Het geld dat door de mountainbikers met Duchenne Heroes bij elkaar wordt gebracht, wordt besteed aan wetenschappelijk onderzoek naar een (uiteindelijke) genezing of behandeling van Duchenne. In de afgelopen 9 jaar hebben de voorgaande edities van Duchenne Heroes al ruim zeven miljoen euro opgehaald en nu is er eindelijk zicht op een medicijn. Maar het blijft een race tegen de klok: er moet nog veel werk gebeuren tot er een goedwerkend geneesmiddel is.

Peter fietste al jaren op zondag zijn wekelijkse rondje door de Vresselse bossen. Maar voor Duchenne Heroes heeft hij zijn trainingsinspanning in de afgelopen maanden uitgebreid tot 10 uur per week. Tegelijkertijd heeft hij zich gestort op sponsorwerving. Via familie, kennissen, collega’s en een sponsorbijdrage vanuit Paaspop heeft Peter al een mooi bedrag binnen. Maar voor dit goede doel mag het altijd meer zijn. Via www.duchenneheroes.nl/petervandenbroek zal Peter tijdens de tocht verslag doen van zijn belevenissen, maar is het ook nog altijd mogelijk om een sponsorbijdrage over te maken.