Reguleren van klimaat in koelopslag om plaagdieren te bestrijden

Roois nieuws
Nijnsel - Van Acht koel- en vriesopslag is druk bezig met de modernisering van haar kantoorinvulling. Ruimere kantoren, een presentatieruimte en een betere uitstraling. Het bedrijf kijkt vooruit. Ook op het gebied van duurzaamheid. Een voorbeeld is de unieke CATT-behandeling (Controlled Atmosphere Temperature Treatment). Het Rooise bedrijf werkt daarin samen met de Universiteit van Wageningen.

Terwijl veel mensen nog steeds niet weten wat Agri-Food Capital inhoudt, zit Van Acht – gehuisvest aan de Hoogstraat – er middenin. De samenwerking met een Universiteit om duurzame en milieuvriendelijke producten te ontwikkelen mag als rolmodel gezien worden. Dit partnerschap zal geïntensiveerd worden. Binnenkort meer daarover.

In Nederland is er een groep aardbeiplantenvermeerderaars (Plantum) die in samenwerking met de research afdeling van de Universiteit van Wageningen de CATT-behandeling heeft ontwikkeld. Met deze behandeling wordt op een milieuvriendelijke wijze plaagdieren bestreden d.m.v. bepaalde temperaturen, luchtsamenstellingen en luchtvochtigheid. De behandeling wordt veelvuldig toegepast op aardbeiplanten om aardbeimijt en nemathoden af te doden.

Het gehele traject vindt plaats in een ultrasoon bevochtigde behandelruimte. Na het behandelen worden de planten in dezelfde ruimte teruggekoeld. Direct voor het afleveren worden de planten machinaal ingeseald. I.v.m. hygiëne worden de CATT-behandelingen op een aparte afdeling in het bedrijf uitgevoerd. Van Acht Koel- & Vriesopslag is wereldwijd één van de twee erkende CATT behandelingslocaties. De behandelingen worden zowel voor diverse Nederlandse als buitenlandse plantenvermeerderaars uitgevoerd.

Momenteel vinden er onderzoeken plaats door Wageningen in samenwerking met Van Acht naar mogelijkheden om plaagdieren te bestrijden in andere gewassen. Nu zijn testen bezig met vaste planten en boomteeltproducten.