Afbeelding

“Ik wil altijd op Ysabella blijven rijden”

Roois nieuws
Olland - Het Arabisch Volbloedpaard wordt in Sint-Oedenrode al jaren blindelings gelinkt aan Annelieke Stoop. Plotseling is daar Maud Tillemans, een jong dressuurtalent uit Olland. Amper was ze op de hoogte van haar kunnen toen ze een jaar geleden in contact kwam met Ysabella. Het klikte direct tussen de twee. De prestaties volgden snel.

Het is best een eindje rijden van Olland naar Eerde. Daar staat Ysabella, het Arabisch Volbloed paard wat de familie Tillemans least. Al was het tegen de Duitse grens. Maud wil er per week zo vaak mogelijk heen om haar eigen en enkele andere paarden te verzorgen. Ze stond er voor open om haar trots te laten zien aan DeMooiRooiKrant.

Moeder achterna
Tussen een volle pallet stro, zakken voer en paardrijdbenodigdheden in doemen de boxen op. In één daarvan staat Ysabella te glimmen. Maud straalt van oor tot oor, als ze het paard voor mag stellen aan haar gast. Ook de moeder van Maud is er bij. Ze is niet alleen taxi, maar steekt de helpende hand toe waar nodig en begeleidt Maud. Ze beschouwt het als hobby. “Wel een tijdrovende”, zegt ze. “Maar ik vind het erg leuk.” Niet gek. Haar dochter mocht namelijk op paardrijden omdat haar moeder vroeger ook heeft gereden. Een mooi voorbeeld van een appel die niet ver van de boom is gevallen.

Bijzonder paard
Via de familie Stoop kwam Maud in contact met Ysabella. Een bijzonder paard, al is het maar omdat het een Arabisch ras is. “We hadden meteen een band”, zegt Maud terwijl ze liefdevol over de bles van Ysabella aait. “Bij ieder paard is dat belangrijk, maar bij een Arabisch Volbloed al helemaal. Die is veel gevoeliger. Het is ook een dier wat alles onthoudt.” Na een paar maanden trainen met trainsters Wies Willekens en Annelieke Stoop werd besloten om Maud aan wedstrijden mee te laten doen. Ze participeert nu pas acht maanden, maar de prestaties liegen er niet om. De Ollandse werd inmiddels kringkampioen en Brabants kampioen. Dat in een klasse waar ook andere rassen aan meedoen. Dus niet alleen de Arabische paarden. Dat maakt de concurrentie groter. Soms letterlijk. Pony’s mag je namelijk tot je achttiende rijden, dus de elfjarige Maud is vaak genoeg de kleinste. “Laatst moest ik op de eerste trede van het podium klimmen, maar toen was ik nog de kleinste, haha.” De andere meiden kunnen er niet altijd om lachen, want niet iedereen kan tegen zijn of haar verlies. Maud vindt dat niet altijd fijn, omdat ze sportief wil zijn tegen haar tegenstanders.

“Ik wil altijd met Ysabella blijven rijden”, zegt Maud resoluut. Die kans is groot. De band met Annelieke is namelijk eveneens goed. Ze lachen en huilen samen, bijna als echte zussen. Ondertussen leert Maud de kneepjes van deze goede amazone en kan ze zich goed ontwikkelen. Op naar volgende goede prestaties, want de selectiewedstrijden in Nederland en België draaien op volle toeren.