Streekbelevingscentrum De Gasthuishoeve opent in paasweekend

Roois nieuws
Sint-Oedenrode - Mooie vormbomen, bijzondere hagen, bloeiende struiken en mediterrane planten geven elke tuin of terras een persoonlijke noot. Bij Streekbelevingscentrum De Gasthuishoeve aan de Liempdseweg 31 te Sint-Oedenrode, vinden particuliere tuinliefhebbers honderden soorten groen en streekproducten uit de regio. Bezoekers kopen rechtstreeks bij de teler. De Gasthuishoeve opent op paaszaterdag 19 april om 9.30 uur. Ook tijdens beide paasdagen 20 en 21 april, zijn jong en oud welkom van 9.30 tot 18.00 uur. Daarna is het streekbelevingscentrum dagelijks open.

Kwekers uit het Groene Woud realiseerden een unieke formule: een complete voorbeeldtuin in de open lucht, een enorm assortiment mediterrane planten plus een ‘dorpsplein’ met streekproducten uit de wijde regio. De showtuin kent zo’n vijftig verschillende grassen, een keur aan vormbomen, heide, fruitbomen en niet één haagstek, maar een reeks hagen. Inclusief met voorlichting over de juiste plaats, grondsoort en onderhoud. Geadviseerd door senioren-boomkwekers kiezen particulieren de boom, struik of plant die past in hun tuin en kopen rechtstreeks aan de bron, in het centrum.
Voor bananenplanten, vijgenbomen of ander zuidelijk ‘groen’ wandelt het publiek de mediterrane omgeving binnen. Kuipplanten voor balkon of terras in overstelpende soorten en maten; ze worden allemaal gekweekt in deze Brabantse streek. Elk groenproduct heeft z’n eigen kweker zodat de consument direct kan zien waar zijn aanwinst vandaan komt. En geen mogelijkheid tot vervoer? Aankopen worden thuisgebracht.
Op het dorpsplein vinden bezoekers de meest uiteenlopende voortbrengsels uit de volle grond: van pastinaak tot aardpeer, van aardbei tot asperge. Alles uit eigen Brabantse kweek.

Voor jong en oud
Hun vak uitdragen en particulieren de groei laten zien van boom tot kluit met alle bijbehorende processen. Dat is de insteek van 35 samenwerkende kwekers. Deze unieke formule vindt de bezoeker nergens in Nederland. De duizenden meters voorbeeldtuin zowel buiten als binnen, nodigen uit tot speuren en winkelen in groen. Vanuit de buitentuin komen bezoekers op het authentiek ingerichte dorpsplein met z’n terras, kinderspeelplaats, nagebouwde Paulusgasthuisjes en vele, vele marktkramen. Even verderop wacht de mediterrane tuin. Met een vijver, schelpenstrand, bruggetjes, verschillende bestratingen en uiteraard alle mogelijke klim- en zuidelijk planten. Potgrond, stekjes en plantjes liggen klaar om kinderen te prikkelen de groene wereld te ontdekken. Op de website vindt u alle informatie, producten en volledige productinformatie. www.gasthuishoeve.nl