Afbeelding

Gevluchte Karenstamleden zien beter door Rooise hulp

Roois nieuws
Sint-Oedenrode - De Karenstam is een bergvolk dat voornamelijk leeft in Thailand, Myanmar (voormalig Birma) en Laos. In Myanmar blijkt deze bevolkingsgroep niet bepaald welkom. De regering jaagt ze weg. Vlak over de grens met Thailand zijn meerdere vluchtelingenkampen. Juist daar kwam Rooienaar en oud-opticien Leo Leenders onlangs terecht met Stichting Zienderogen. Een volgende hoofdstuk in zijn avonturenreeks met de organisatie.

Inmiddels hebben Leo en zijn vrouw Erna al vele windstreken doorkruist om zich in te zetten voor Stichting Zienderogen. Een organisatie die oogmetingen verricht en brillen regelt voor mensen die het hard nodig hebben. Dit bracht hen onder andere naar Ghana, Albanië, Roemenië, Mauretanië en Ghana. De laatste keer is Leo zonder Erna gegaan, maar met zijn collega’s van de stichting. Samen hielpen ze bijna duizend mensen. Leo viel iets op. “De conditie van de ogen is hier stukken beter dan bijvoorbeeld in Afrika. Daar constateerden we veel meer schrijnende gevallen. Waarschijnlijk ligt dat aan gezondere voeding.” Leo bezocht maar liefst drie kampen die allemaal zeer moeilijk bereikbaar waren. In ieder kamp woont bijna twintigduizend man, sommige mensen al achttien jaar.
Leo: “De mensen zijn hier zeer bedeesd, timide. Je kunt merken dat ze allemaal verschrikkelijke dingen hebben meegemaakt. Bovendien leven ze er in primitieve omstandigheden. ’s Nachts is het er pikdonker, omdat er geen stroom is. Met twintigduizend man doen ze met één generator.” Eén van de ervaringen die Leo het meest bij zal blijven is het uit het kamp smokkelen van een kind met een hoofdtumor. Die moest geholpen worden in een ziekenhuis. “Dat kind hebben we een week op sleeptouw genomen. We hebben het achtergelaten in het ziekenhuis, omdat het geholpen moest worden. Dat zou anders niet gebeurd zijn”, onderbouwt Leo deze actie.
Het team van de Rooienaar kwam in Thailand in contact met een Nederlandse opticien die daar goed werk verricht door er mensen te behandelen. Ze hebben hem geholpen door het doneren van de nodige spullen. “Onlangs heb ik 500 euro gekregen van de Lions club in Sint-Oedenrode om te schenken aan Stichting Zienderogen. Zoals je ziet kunnen we daar geweldige dingen mee doen. Ik ben de Lions dan ook zeer dankbaar”, vertelt Leo. Kijk voor meerdere foto’s op www.mooirooi.nl
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding