Martinushuis verkocht aan eigenaar Rooise apotheken

Roois nieuws
Het Martinushuis aan de Markt in Sint-Oedenrode is verkocht. De koper is de heer J.C. ten Ham, eigenaar van de Markt Apotheek en Apotheek Dommelrode in Sint-Oedenrode. De nieuwe eigenaar wil deze beide apotheken samenvoegen in het Martinushuis.

Binnen zijn plan is een gedeelte bestemd voor maatschappelijke gebruik. De gemeente geeft dit, in overleg met de nieuwe eigenaar, verder invulling. De overdracht is op uiterlijk 1 april 2014. De bibliotheek, de huidige huurder van het Martinushuis, verhuist daarom vóór april 2014 naar cultureel centrum Mariëndael. De verkoop van het Martinushuis is onderdeel van het gemeentelijk accommodatiebeleid. Niet alle gemeentelijke accommodaties hebben een optimale bezetting. Daarom is het gemeentelijk accommodatiebeleid erop gericht om het teveel aan maatschappelijk vastgoed terug te brengen. De totale bezuinigingsopdracht op de exploitatiekosten bedraagt ongeveer € 100.000,-- Door de verkoop van het Martinushuis bezuinigt de gemeente € 35.000,-- per jaar.

De gemeenteraad gaf het College van B&W de opdracht om het Martinushuis openbaar te verkopen. Bij de selectie waren de volgende voorwaarden van toepassing: de mogelijkheid van invulling voor maatschappelijke doeleinden; de geboden prijs moet in verhouding staan tot de boekwaarde van het gebouw en de maatschappelijke invulling; de invulling moet van meerwaarde zijn voor het centrum en een trekker voor bezoek.

Een selectiecommissie beoordeelde de ingediende plannen. Deze commissie bestond uit een afvaardiging van de gemeenteraad en het college, aangevuld met een externe deskundige. De commissie deed een unaniem voorstel aan het College. Het ingediende plan door de heer Ten Ham kwam als beste uit de bus en voldoet aan alle voorwaarden. In de komende periode stemmen de heer Ten Ham en de gemeente het plan verder af.