Boeren mogen weer water uit beken halen

Roois nieuws
Waterschap De Dommel trekt wateronttrekkingsverbod in

Waterschap De Dommel trekt maandag 16 september het verbod in op het onttrekken van water uit beken en sloten. Dit geldt voor het gehele beheergebied van Waterschap De Dommel. Door de regenachtige dagen afgelopen week zijn de afvoeren boven de 15%-norm gekomen. Als de hoeveelheid water die door een beek stroomt onder de 10% komt van een gemiddelde afvoer, dan kan het waterschap een onttrekkingsverbod afkondigen. Komt de afvoer weer boven de 15% met de verwachting dat dat voor een langere periode zo is, dan wordt het verbod weer ingetrokken.

Weer voldoende water in nagenoeg alle sloten en beken
Op 17 juli heeft het waterschap een verbod voor het onttrekken van water uit beken en sloten ingesteld om een noodzakelijke minimale hoeveelheid water in die beken te behouden. Daarmee wordt de flora en fauna tijdens extreem droge periodes beschermd. Oppervlaktewater wordt, als er geen verbod geldt, onder andere gebruikt voor beregening van gewassen en voor het drenken van vee.

Bijzonder droge julimaand
De afgelopen tien jaar heeft het Waterschap De Dommel jaarlijks een onttrekkingsverbod ingesteld met uitzondering van 2008. In de meeste jaren werd zo’n onttrekkingsverbod al in mei of juni afgekondigd. Dit jaar was dat pas in juli, mede door het koele voorjaar. De verdamping, een niet te verwaarloze factor, bleef in die periode klein. In de zomermaanden valt gemiddeld 80 mm neerslag. In 2013 is er in de zeer warme zomermaand juli slechts 32 mm neerslag gevallen, terwijl de verdamping 114 mm bedroeg. Het verschil tussen neerslag en verdamping noemen we ‘neerslagtekort’, een getal dat aangeeft hoe droog het eigenlijk is. Het neerslagtekort over de periode april tot en met augustus bleef beperkt tot circa 180 mm. In het recordjaar 1976 was dat meer dan 300 mm.

Maatregelen tegen droogte
Het waterschap werkt dagelijks aan de bestrijding van de verdroging in Brabant op langere termijn. Het neemt maatregelen om water in natte tijden langer vast te houden (waterconservering) om dat dan weer in droge tijden beschikbaar te hebben voor de landbouw en de natuur. Het waterschap gaat er hierbij vanuit dat we steeds vaker en langer te maken krijgen met perioden van extreme droogte. Afgelopen jaren zijn hiervoor al veel kleine stuwtjes geplaatst in sloten en beken, waarmee het waterschap, maar ook landbouwers en natuurterreinbeheerders het peil kunnen regelen en zo water langer vast kunnen houden. De komende jaren gaan we door met het nemen van zulke maatregelen. Dat doen we door in onze eigen uitvoeringsprojecten de mogelijkheden voor waterconservering te benutten en initiatieven van anderen te ondersteunen.