“Op de heide”: Een lezing over de Reptielen van Nederland

Roois nieuws
Op maandag 8 april heeft de Heem-natuurgroep uit Sint-Oedenrode veldbiologe Annemarie van Diepenbeek uitgenodigd om een lezing te verzorgen over de verschillende reptielen die in Nederland leven.

De al niet-meer-zo-jongeren onder ons herinneren zich vast nog de kleurrijke en intrigerende schoolplaat “op de heide” van M. Koekoek, waarop een aantal inheemse reptielen dicht bij elkaar stonden afgebeeld. Maar in werkelijkheid krijgen we onze reptielen, ondanks dat ze overdag actief zijn, maar moeilijk te zien en als dat al gebeurt vaak maar in een flits. Daar komt nog bij dat het met onze inheemse reptielen uitermate slecht gesteld is: alle soorten zijn de laatste decennia sterk achteruit gegaan.

Deze diaserie laat alle in Nederland voorkomende soorten nog eens de revue passeren en geeft daarbij informatie over uiterlijk, ecologie, verspreiding en ook wordt kort ingegaan op de oorzaken van achteruitgang. Ook bijzonder gedrag komt aan de orde, waaronder dat van de ringslang, met enkele zeer exclusieve opnames, waarbij de ringslang zich letterlijk en figuurlijk “van de andere kant” laat zien. Een ontmoeting met reptielen maakt een dag tot een bijzondere en voor degene bij wie de herinneringen uit de jeugdjaren enigszins vervaagd zijn is deze korte serie een hernieuwde kennismaking, een herleving van Koekoek´s oude schoolplaat.

De lezing begint om 20.00 uur en wordt gehouden in het ontmoetingscentrum van kringloop “d'n einder”, gelegen aan de Sluitappel 17a in de wijk Eerschot te Sint-Oedenrode. Als dit onderwerp “reptielen” je interesse heeft, kom dan kijken en luisteren, je bent van harte welkom bij deze lezing van de Heem-natuurgroep. Niet leden van de heemkunde “De Oude Vrijheid” betalen slechts € 2,00 entree, als bijdrage in de onkosten.