Afbeelding

Roois team naar NK Maasheggenvlechten

Roois nieuws
Roois team naar NK Maasheggenvlechten Speciaal voor het kampioenschap is een wedstrijdteam samengesteld door IVN Sint-Oedenrode en Roois Landschap dat zal strijden om de fel begeerde “Gouden Hiep”.

In Sint-Oedenrode is al een aantal jaren aandacht voor de vlechtheg. In het agrarische verleden van Nederland waren overal in het buitengebied heggen, waarvan de stammen met elkaar werden vervlochten om een ondoordringbare hindernis te vormen. Op deze manier werd het vee binnen het weiland of juist buiten de akkers gehouden. Sinds het ruime gebruik van prikkeldraad werd het grootste deel van deze heggen gerooid.
Steeds meer instanties en particulieren hebben echter de aloude vlechtheg ontdekt als een waardevol en vooral duurzaam landschapselement met zeer belangrijke ecologische waarde.
Stichting Het Roois Landschap is de mede-organisator van de cursus Vlechtheggen in Het Groene Woud waar van de ca. 70 cursisten er 15 uit Sint-Oedenrode het oude ambacht van heggenvlechten hebben geleerd.

Vlechtheggenteam Rooi zal voor de eerste keer deelnemen aan het 8ste Nationaal Kampioenschap Maasheggenvlechten op zondag 10 maart 2013 van 11.00 tot 16.00 uur nabij het Brabantse Oeffelt.
Meer informatie vind u op www.rooislandschap.nl  en www.maasheggen.nl