Opening Wiskids-lokaal Kinderdagverblijf Dommeltoren

Roois nieuws
In de alledaagse praktijk doen zich voortdurend situaties voor waarbij kinderen al spelend sorteren, ordenen en rekenkundige begrippen gebruiken, zoals groter en kleiner, meer en minder of langer en korter.

Geïnspireerd door de Mathekings tentoonstelling in Berlijn heeft Kinderopvang Humanitas een reizende doe-tentoonstelling samengesteld. Deze tentoonstelling heeft in iedere regio een aantal weken gestaan, zodat kinderen van onze kinderdagverblijven en centra voor buitenschoolse opvang, pedagogisch medewerkers en ook leerkrachten zelf konden ervaren hoeveel wiskunde er eigenlijk zit in de (speel) wereld van het jonge kind.
Na alle aandacht in de afgelopen jaren voor taalstimulering in de voorschoolse periode is de methode Wiskids, waarin de ontwikkeling van rekenvaardigheden centraal staat, een logisch vervolg.

Door bewust gebruik te maken van deze methode kunnen peuters en kleuters op speelse wijze bezig zijn met “wiskunde” en zich op een systematische en vooral natuurlijke wijze ontwikkelen. Een rijk ontwikkelingsaanbod in onze kindercentra biedt kinderen een betere entree naar de basisschool.

Pedagogisch medewerkers van kindercentrum Dommeltoren hebben de afgelopen weken een groepsruimte omgebouwd tot Wiskids-klas.
In deze klas kunnen de peuters , samen met de wiskikker, op “reis” door de verschillende landen:

Het land van Ratjetoe waarin sorteren en groeperen aan bod komt. Het is belangrijk dat kinderen plezier beleven aan het verzamelen van dingen met bepaalde eigenschappen. Ze leren de verschillen zien, kunnen zichtbare verschillen beschrijven en leren kiezen wat bij elkaar past.
Het land van regelmaat waarin patronen centraal staan.
Kinderen vinden het leuk om patronen te ontdekken en er mee te experimenteren. Ze herkennen herhaling van vormen en klanken en leren er zelf een samenhang van maken. (bewegingen/ muziek).
Het land van Oneindig, waarin getallen centraal staan. Kinderen leren plezier beleven aan het zoveel mogelijk tellen. Ze leren begrijpen dat een getalwaarde hoort bij elk voorwerp dat wordt geteld .Ze leren wat meer of minder is. En ook leren ze de symbolen die daarbij horen (3 stippen op een dobbelsteen is gelijk aan het cijfer 3).
Het land van Achter en hoeks, hierin komt ruimte en geometrie aan bod . Kinderen leren vormen ontdekken. Ook de begrippen voor, achter, boven, onder, naast en tussen worden beschreven. De kinderen leren constructies na te bouwen en leren kaartlezen (plattegrond/schatkaart).
Het land van kilo en meter waarin kinderen kunnen wegen, meten en vergelijken. Kinderen kunnen op een leuke manier voorwerpen meten en wegen. Ook het inschatten van volume komt aan bod.

Het nieuwe Wiskids-lokaal gaat gebruikt worden door de kinderopvanggroepen, de buitenschoolse opvang én de peuteropvang. Ook de kleuterklassen van de Odaschool kunnen hier gebruik van gaan maken.
In kleine groepjes (onder begeleiding) kunnen de peuters en kleuters op een leuke manier kennis maken met Wiskids.