Wim (tweede van rechts) wordt onderscheiden.
Wim (tweede van rechts) wordt onderscheiden.

Penning Johannes-Evangelist voor Wim van Dijk

Religie Religie

Sint-Oedenrode - Na de zegen in de Heilige Mis op eerste Paasdag in de Martinuskerk, kreeg Rooienaar Wim van Dijk (83) de penning van Johannes-Evangelist uitgereikt en de draagmedaille opgespeld. Het gaat om een penning toegekend door Bisschop Gerard de Korte, als eerbetoon voor het vele werk dat iemand voor het bisdom en de parochie in het bijzonder heeft verricht. Deze penning met afbeelding van patroonheilige van het Bisdom Den Bosch, Sint Jan, bestaat sedert 2020. 

De huidige vicevoorzitter van de parochie, Rini Braat memoreerde in zijn toespraak Wim van Dijk: Hij is achtentwintig jaar vicevoorzitter van het parochiebestuur geweest, daarnaast al vanaf 1977 actief in de parochie. Ook gaf hij zo’n dertig jaar richting aan Rooise basisscholen middels zijn voorzitterschap van de Stichting Katholiek onderwijs Sint Oedenrode (SKOSO). Op vele manieren zette van Dijk zich in voor de Rooise gemeenschap en de kerken in Sint-Oedenrode en Son en Breugel in het bijzonder. Telkens opnieuw stak hij de handen uit de mouwen met oog voor samenwerking en leidinggevende kwaliteiten aan besturen en werkgroepen. Een man met respect, kennis en een verbindende kracht.
Van Dijk en zijn vrouw woonden nog maar nauwelijks in Boskant of pastoor Peter Manders vroeg hem zitting te nemen in het kerkbestuur. “Dat was toen een erebaantje”, liet van Dijk eerder weten. Later verruilde hij de Boskantse parochie voor de Martinusparochie. Er kwamen in de jaren stevige zaken voorbij, zoals de bekostiging van de restauratie van de Martinuskerk, samenvoeging van de Rooise parochies, sluiting van vier kerken en de fusie met Son en Breugel naar één parochie.
Met deze onderscheiding mag Wim zich in goed gezelschap verkeren. Eerder werd deze onderscheiding uitgereikt aan Mgr. Hurkmans, bisschop van ‘s Hertogenbosch .
Onder toeziend oog van priester, diaken, zijn familie en vele kerkgangers werd de penning aan Wim van Dijk uitgereikt en de draagmedaille opgespeld door Riny Tijssen, secretaris van het parochiebestuur. Afgelopen januari werd van Dijk bij zijn afscheid al in het zonnetjes gezet door het bestuur, maar zowel Van Dijk zelf als zijn echtgenote waren nu zeer verheugd over deze bijzondere uitreiking. Net als van zijn eerdere koninklijke onderscheiding was hij vooraf niet op de hoogte van deze welkome verrassing en genoot hij ten zeerste van dit bijzondere moment.