Marike te midden van enkele vrijwilligers. Foto: Wiek van Lieshout.
Marike te midden van enkele vrijwilligers. Foto: Wiek van Lieshout. Foto: Wiek van Lieshout

Museum Jan Heestershuis zoekt vrijwilligers

Regionieuws

Schijndel - In het prachtige historische huis op Pompstraat 17 word ik ontvangen. Inmiddels fungeert het als museum, voorheen was dit het ouderlijk huis van kunstenaar Jan Heesters. Hij overleed in 1982. Omdat hij geen kinderen had, liet hij het huis na aan toenmalig gemeente Schijndel. Met de voorwaarde dat het een museum werd. Dat is dan ook gebeurd.

Door: Freek Vervoort

De oude voordeur gaat krakend open en Marike de Kroon verschijnt. Zij is conservator van de gemeentelijke kunstcollectie Meierijstad en Museum Jan Heestershuis, zoals het tegenwoordig door het leven gaat. Na een korte rondleiding legt ze uit: “Het was de afspraak met toenmalig burgemeester Scholten dat het huis zoveel mogelijk intact zou blijven. Natuurlijk zijn er wel de nodige dingen veranderd, maar het grootste deel is nog zoals het was.” We lopen door de atelierruimte en keuken. Alsof je een jaar of 90 terug in de tijd gaat. Als we verder gaan komen we in het nieuwe gedeelte van het museum, waar ook de immense tuin te zien is. “Dit stuk is later aangebouwd, als aanvulling op het museum. De tuin was oorspronkelijk nog veel groter en hiernaast staat een grote schuur,” legt Marike uit. “De vader van Jan was wagenmaker en had daar zijn werkplaats. Eigenlijk was het de bedoeling dat Jan dit ook ging doen. Hij koos echter voor het kunstenaars-vak,” gaat ze verder. Dat was geen verkeerde keuze. Jan bleek een talentvol kunstenaar, studeerde in Amsterdam aan de Rijksakademie van beeldende kunsten. Hij tekende en schilderde voornamelijk landschappen. Inspiratie haalde hij uit werken van Vincent van Gogh. Daarnaast was hij ook tekenleraar in Den Bosch. Heesters werkte altijd vanuit het huis aan de Pompstraat in Schijndel. Zijn kunstcollectie is daar nog altijd te vinden.

Het museum is alleen op maandag gesloten. De rest van de week is het geopend van 13.00 tot 17.00. De conservator legt uit wat verwacht wordt: “Momenteel hebben we een team van acht gastvrouwen. Heren zijn ook zeker welkom. Eigenlijk willen we minimaal twaalf vrijwilligers. Zij vervullen een belangrijke rol binnen het museum. Ze brengen het museum in gereedheid, geven bezoekers informatie, verkopen artikelen uit de shop en verzorgen de kassa en koffie. Ze staan in principe altijd met tweeën.” Om deze vrijwilligers te bedanken krijgen ze twee keer per jaar een uitstapje aangeboden. In het RAADhuis in Schijndel is ook een groot deel van de kunstcollectie te zien. Dat kan zes dagen per week, tijdens de openingstijden van de bibliotheek. Marike en het team willen zorgen dat het museum ook zes dagen geopend kan blijven. “We willen de bezoekers van het RAADhuis naar hier halen en andersom. Zo geven we mensen een kijkje in de geschiedenis van ons dorp en de kunst van de gemeente.

Beheers jij de kunst van gastvrouw of -heerschap? Meld je dan via museum@meierijstad.nl. Wie weet kun je binnenkort een stuk geschiedenis van Schijndel voortzetten.