Wilbert en Caroline van Esch
Wilbert en Caroline van Esch Foto: BAS ULEHAKE

Meer dan ‘power to the pieper’

Regionieuws

Schijndel - Ongeveer zeventien jaar geleden kregen Caroline en Wilbert van Esch het idee om een zorgboerderij te starten. Twee jaar later was het zover, en werd het Binnenveld geopend. Een boerderij waar de cliënten bezoekers genoemd worden en waar ze ‘elkaar ontmoeten zonder te moeten’.

Al jarenlang hebben Wilbert, zijn ouders en diens ouders al een boerenbedrijf met aardappelen aan de Boxtelseweg. Maar sinds 15 jaar is het ook een zorgboerderij. Op de boerderij waar aardappelen en uien geteeld worden is er altijd beweging en ontwikkeling. “Hier zijn de ruimtes aangepast en kunnen van elkaar gescheiden worden, zodat we nog meer zorg op maat kunnen bieden”, vertelt Caroline over de laatste ontwikkelingen. Waar het ene groepje lekker in de moestuin bezig is, voert een ander groepje verderop de ezels. Een andere groep bezoekers is in de sfeervolle huiskamer van het Binnenveld bezig om de groenten uit eigen tuin te verwerken tot de warme maaltijd van de dag. Deze worden mede bereidt door vrijwilligster van het eerste uur Diny. “We starten iedere ochtend met zijn alle samen op, waarna de groepjes samen met de vrijwilligers en werknemers op pad gaan. Alles op een ongedwongen manier. Je ziet de bezoekers dan ook echt opleven als ze hier een tijdje bezig zijn. Je ziet zelfs vriendschappen ontstaan,” aldus een trotse eigenaresse. Van maandag tot en met zaterdag bieden ze ‘dagbeleving’ voor mensen met geheugenproblemen (dementie) en mensen met een lichamelijke beperking. Daarnaast cliënten met GGZ-psychiatrieproblematieken en volwassenen met verstandelijke beperking welkom. “We willen heel graag zelfstandig blijven, zonder dat iemand gaat vertellen hoe we het bedrijf moeten runnen. Maar we wel de beste zorg kunnen bieden. Om deze zorg te kunnen bieden zijn we aangesloten bij SZZ (Samenwerkende Zorgboeren Zuid). In de toekomst willen we ook ambulante zorg gaan leveren bij de mensen thuis”, aldus Caroline. 

Aan het vijftienjarige jubileum zal niet zomaar voorbij gegaan worden. Op zaterdag 27 augustus zullen er vanaf 10.30u diverse activiteiten zijn, maar kan vooral ook iedereen een kijkje komen nemen. Om 13.30 zal de officiële opening gehouden worden door wethouder Goijaarts. Daarnaast nostalgische groep ‘Terug in d’n Tèd’ aanwezig zijn met oude beroepen. In de week ervoor is het ook feest voor de bezoekers, waarbij ze verwend worden met veel gezelligheid en lekkers.