Afbeelding

Vijf vragen aan het college b&w over collegewerkprogramma

Politiek

Meierijstad - Het college van burgemeester en wethouders van Meierijstad presenteerde onlangs het collegewerkprogramma. Daarin staan plannen die uitgevoerd moeten worden. Vijf vragen aan het college.

Door: Ties van Dooren.

1. Bij de gemeente Meierijstad werken momenteel 635 ambtenaren. Zij zijn goed voor 554.52 fte.
Er komen minimaal twintig ambtenaren (twintig fte in totaal) bij. Zijn deze nieuwe banen echt nodig en welke werkzaamheden gaan zijn verrichten?

In het coalitieakkoord staat het uitgangspunt dat de bestuurlijke ambities in overeenstemming moeten zijn met de ambtelijke capaciteit.
Het college heeft in verband daarmee in het collegewerkprogramma meerdere extra formatieplaatsen opgenomen.
Dit heeft betrekking op veel verschillende werkvelden. Onder andere voor de woonagenda, de duurzaamheidsagenda, gezondheidsbeleid en inclusie. Ook wil het college een extra instroom realiseren voor mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt.

2. Na de coronacrisis spelen er op dit moment geopolitieke spanningen die veel onzekerheden met zich meebrengen. Bovendien is er sprake van inflatie (in september stegen de prijzen met 14.5 procent ten opzichte van september 2021) en de energieprijzen rijzen de pan uit. Is het dan wel verantwoord om forse uitgaven te doen aan bijvoorbeeld een Omnipark in Erp (ongeveer 20 miljoen), de doorontwikkeling van centrum Veghel (1.650.000 euro) en het optimaliseren van het bestuurscentrum in Sint-Oedenrode (6.7 miljoen euro)? En waarom wordt hier niet mee gewacht totdat we in rustiger vaarwater zitten?
Het collegewerkprogramma is het resultaat van een zorgvuldige financiële afweging. Een tekort in 2026 is voor ons nu acceptabel, omdat de inschatting is dat het Rijk de komende jaren maatregelen gaat nemen. Tegelijk is de insteek van ons geweest om het tekort in 2026 zo laag mogelijk te laten zijn. We willen de begroting nu nog niet meerjarig belasten omdat we niet weten wat we beschikbaar hebben in 2026 en daarna.
We werken met plannen van jaar tot jaar, afhankelijk van landelijke en internationale ontwikkelingen. De uitvoeringsplannen voor 2023 zijn concreet gemaakt en financieel vertaald in het collegewerkprogramma. Het meerjarenperspectief is nog niet definitief, daarover vindt in 2024 tot en met 2026 besluitvorming plaats. Dit is juist vanwege de geopolitieke situatie waarin we nu zitten.

3. Meierijstad is steeds slechter bereikbaar. De files op de A50 nemen toe en de N279 slibt dicht. De slechte bereikbaarheid van de gemeente wordt in het collegewerkprogramma nadrukkelijk genoemd. Hoe moet dit probleem op korte termijn worden aangepakt en uiteindelijk opgelost?
In de vraagstelling wordt beweerd dat het college in het collegewerkprogramma spreekt van ‘slechte bereikbaarheid’. Dat is niet juist. In het collegewerkprogramma is aangegeven dat we duurzaam bereikbaar willen zijn voor wonen, werken en leven. Voorzieningen zijn voor iedereen bereikbaar. Een kwaliteitssprong voor verkeersveiligheid, het fietsgebruik, verduurzaming van de automobiliteit zijn speerpunten.
In het collegewerkprogramma staan tal van projecten waarmee de visie in de praktijk vorm moet gaan krijgen. Voorbeelden zijn de mobiliteitsaanpak A50 en de N279 maar ook projecten over deelmobiliteit, openbaar vervoer en fiets.
Voor de N279 Veghel-Asten geldt dat we momenteel samen met de provincie, gemeenten aan de N279 en het waterschap werken aan een plan van aanpak voor het vervolgproces. Het collegewerkprogramma sluit aan bij de Duurzame mobiliteitsvisie Meierijstad. In deze visie is opgenomen hoe we in Meierijstad omgaan met mobiliteit.

“We werken met plannen van jaar tot jaar, afhankelijk van landelijke en internationale ontwikkelingen. De uitvoeringsplannen voor 2023 zijn concreet gemaakt en financieel vertaald in het collegewerkprogramma.”

4. Het collegewerkprogramma is een algemeen akkoord. Echt concreet wordt het maar zelden, zoals is terug te lezen in de zin: ‘We voeren een haalbaarheidsonderzoek uit voor behoud van een openluchtzwemgelegenheid’, die gaat over de toekomst van het buitenzwembad in Veghel en de onduidelijkheid over de brandweerpost in Veghel. Er worden weinig knopen doorgehakt. Waarom worden er zo weinig concrete acties en maatregelen genomen?
We herkennen ons niet in de opmerking dat er weinig knopen worden doorgehakt. De activiteiten van de jaarschijf 2023 zijn concreet en actiegericht. Onderzoeken zijn voor ons ook concrete acties die gedaan moeten worden. De voorbeelden die door u worden genoemd horen bij de opzet die we hebben bepaald, eerst plannen maken voordat de financiën beschikbaar worden gesteld. De concrete plannen voor de jaren 2024, 2025 en 2026 worden jaarlijks, bij de begroting, integraal afgewogen en financieel vertaald.

5. Wat zijn de eerste punten uit het collegewerkprogramma die de burger gaat merken?
Het college legt enkele accenten. Er wordt ingezet op woningbouwversnelling met betaalbare huisvesting voor jongeren, onder andere met het ondersteunen met een starterslening. Voor ouderen stimuleert het college dat ouderen langer thuis kunnen wonen. Ook is er aandacht voor huisvesting van arbeidskrachten. Het college wil een welstandsarme gemeente zijn, zodat procedures eenvoudiger en verkort worden. Op het terrein van duurzaamheid zal versneld worden geïnvesteerd in LED voor de openbare verlichting en het verduurzamen van evenementenlocaties. Er staan 40 projecten op de rol op het terrein van duurzaamheid, die samen zorgen voor minder verbruik tot het (meer) opwekken van energie. Plannen voor de bedrijventerreinen zijn in voorbereiding.

Om deze ambities te realiseren zal, terugkomen op vraag 1 de ambtelijkeorganisatie de komende jaren uitbreiden met ongeveer 20 fte.