De Vlagheide.
De Vlagheide. Foto: Bas Ulehake

Zonneweide-plan Vlagheide stuit op veel kritiek

Duurzaamheid

Meierijstad - Omwonenden uitten stevige kritiek gisteren op de online informatiebijeenkomst over de plannen van afvalverwerkingsbedrijf Afvalzorg voor een zonneweide op de Vlagheide. Kritiek was er vooral op het gebrek aan eerdere participatie en draagvlak van bewoners.

Door: Cis van Pinxteren

Joeri Jacobs gaf namens Afvalzorg een presentatie waarin hij de plannen toelichtte en vragen zou beantwoorden. Opvallend was dat de gemeente Meierijstad afwezig bleef tijdens deze online bijeenkomst. Jacobs maakte aan het eind van zijn presentatie duidelijk aan de 38 deelnemers van de Teams-vergadering dat zij niet mee konden denken over de vraag of er een zonneweide zou komen en wat dan de grootte zou zijn. Jacobs: “We willen wél graag dat u meedenkt over de diverse onderdelen van de zonneweide zoals natuur en recreatie en daarover ideeën en aandachtspunten aangeeft. In het voortraject van twee jaar hebben we met de gemeente en belanghebbenden dit traject doorlopen, dat vraagstuk willen we achter ons laten.” In de komende periode wil Afvalzorg meerdere participatiebijeenkomsten houden die later ook fysiek zullen zijn in plaats van online. 

Risico overbelast stroomnet
Die mededeling viel bepaald niet in de smaak bij omwonenden. Zij vroegen zich in de eerste plaats af van welke belanghebbenden Afvalzorg in de omgeving wel goedkeuring had gekregen en waarom de inwoners niet eerder konden participeren. Jacobs antwoordde daarop dat onder meer de dorpsraad, natuurorganisatie en de gemeente zijn meegenomen in het opstellen van de gebiedsvisie. “De vergunningsaanvraag komt er na meerdere participatiebijeenkomsten in maart 2023. Met de zonneweide kunnen er geldstromen terugvloeien die naar andere bestemmingen voor de Vlagheide gaan zoals natuur en recreatie.”

Een andere vraag van een omwonende luidde als volgt: als er teveel stroom geleverd wordt aan het net, wat dan met onze eigen opgewekte stroom met eigen zonnepanelen? Jacobs: “Dat is uitdagend voor het zonnepark en netbeheerder Enexis om op te lossen. We gaan dit uitzoeken en in de toekomst transparant over communiceren.” Afvalzorg komt ook in een later stadium terug op hoeveel de opbrengst van de financiële participatie zal zijn voor inwoners die een obligatie kopen van het zonneveld. Het aantal zonnepanelen is nog onzeker.

Voortraject
Gemeente Meierijstad had in 2020 initiatiefnemers gevraagd om plannen in te dienen om de gemeente duurzamer te maken zodat Meierijstad in 2050 CO2-neutraal word. Voor de Vlagheide is het plan van Afvalzorg gekozen om een zonneweide te ontwikkelen. De zonneweide maakt deel uit van de nieuwe gebiedsvisie voor de Vlagheide. De drie gemeentelijke voorwaarden voor het plan zijn dat het landschap leidend is, het meerwaarde heeft en dat participatie noodzakelijk is. De zonneweide telt niet de oorspronkelijke 11 maar 7 hectare om de balans tussen natuur, recreatie en de zonneweide te verbeteren. Daardoor wekt de zonneweide minder energie op. Jaarlijks biedt het energie aan circa 3780 huishoudens met in totaal 9,5 MWP (Mega Watt Piek) en 4.410 ton aan CO2-emissiereductie.

Natuur onderzoek
Wat is de impact van de zonnepanelen op de biodiversiteit en daarmee de natuur? Die zorg speelde erg bij meerdere omwonenden. “De natuur zou de meerwaarde moeten zijn voor het recreatieve deel. Het is een gebied waarin bijzondere broedvogels leven en het verbaast me dat dit vooralsnog niet meegenomen wordt in de plannen”, zegt Ad Bekkers van natuurwerkgroep De Eerdse Bergen. Bekkers vroeg daarnaast of er maatregelen worden genomen om het broedgebied van de veldleeuwerik te beschermen.

Op dit moment zijn die er niet. Jacobs: “Gedurende het participatietraject zal het onderzoek naar de mogelijke nadelige effecten op de flora en fauna plaatsvinden.” De agrarische familie Van Akker zag erg tegenop een uitzicht aan zonnepanelen en vroeg zich af of de locatie kon veranderen. “Ons bedrijf is toekomstbestendig en heeft geen last van stikstof maar wordt hierdoor wel minder waard. Agrariërs uit de omgeving kunnen met Afvalzorg wellicht een andere locatie vinden.”