De befaamde groene en rode bordjes kwamen tevoorschijn.
De befaamde groene en rode bordjes kwamen tevoorschijn. Foto: Jeroen van de Sande

POM weet lijsttrekkers te prikkelen, maar van echt debat geen sprake

Politiek Politiek Meierijstad

Meierijstad - Platform Ondernemend Meierijstad (POM) heeft zich in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen veel laten horen. Via nieuwsbrieven, tweets en LinkedIn-berichten ventileerde de overkoepelende ondernemersvereniging haar mening over onderwerpen als duurzaamheid, mobiliteit, huisvesting en nog veel meer. Het organiseren van een verkiezingsdebat, om deze punten te berde te brengen bij de plaatselijke politieke partijen, paste goed als vervolg daarop. Het politieke evenement vond maandagavond plaats in het bestuurscentrum van Meierijstad te Sint-Oedenrode. Achteraf bleek het meer een uitwisseling van partijprogramma’s. De lijsttrekkers grepen niet de kans om het elkaar moeilijk te maken.

Door: Jeroen van de Sande

We kennen bijna allemaal de debatten op de Nederlandse televisie die rond verkiezingstijd plaatsvinden. Wie dat als vergelijking in het hoofd had zitten, kwam maandag bedrogen uit. In de eerste ronde kregen de lijsttrekkers stellingen op hun bordje die ze met rood of groen mochten beoordelen. Toen ze door presentator Jos van Asten niet werden gemotiveerd om te debatteren en de frontmannen zelf ook niet het initiatief namen, werd meteen duidelijk dat een vergelijking met een landelijk tv-debat mank ging. Het begin was vooral wat onwennig voor iedereen. Logisch, want het laatste debat was alweer vijf jaar geleden, dus het valt POM vooral te prijzen dat ze het aandurfde om gastheer te zijn.

Comfort zone
De ondernemersvereniging had de avond in ieder geval goed voorbereid. De tijd (19.30 tot 21.30 uur) werd strak in de gaten gehouden, Van Asten toonde zich een bekwame gespreksleider en POM-bestuursleden Berry van der Velden en Herman Molenaar hielden allebei een prikkelende introductie op discussierondes over respectievelijk ‘waterstof en netcongestie’ en ‘Ambitie 2040’. De bekende thema’s als onder andere duurzaamheid (met name windmolens en zonneweides), mobiliteit (N279) en bedrijfshuisvesting werden via stellingen aangestipt en besproken. Wat de lijsttrekkers waarschijnlijk prettig vonden, was dat ze mochten antwoorden vanuit hun (voor de meesten) vertrouwde zetels in de raadzaal. Er was voor gekozen om geen staand debat te arrangeren. Niet één op één, maar ook niet in groepsverband. Zo konden de deelnemers veilig in hun comfort zone blijven en bleven knetterende discussies uit. Veelal werden partijprogramma’s opgedreund. Een vrouw had wellicht voor een frisse wind kunnen zorgen, maar het is al even bekend dat er uitsluitend mannelijke lijsttrekkers zijn. Hoewel het echte debat jammer genoeg uitbleef, kan POM terugkijken op een geslaagde avond.

Groentjes en rotten
Het verkiezingsdebat was alleen online te volgen. Hoeveel mensen er precies gekeken hebben, daar kon de gemeente geen antwoord op geven. Wel is duidelijk dat degenen die hadden ingeschakeld, niemand hebben zien blunderen. Dat wil niet zeggen dat iedereen even sterk overkwam. Zo leek vooral nieuweling Jozef Minkels van Forum van Democratie zich niet op zijn gemak te voelen. Hij gaf vlakke antwoorden en keek in het begin veelvuldig naar zijn achterban alvorens antwoord te geven. Wellicht was zijn voorbereidingstijd te kort, want pas een uur van tevoren meldde de partij zich aan. Aan Karel van Lieshout van Lokaal Meierijstad merkte je ook zijn onervarenheid, al wist hij zich telkens prima uit te drukken. De ervaren ‘Jannen’ van VVD (Van Burgsteden) en CDA (Goijaarts) hadden zinvolle bijdragen, al was het opmerkelijk te noemen dat Van Burgsteden als voorman van een coalitiepartij, Hart als oppositiepartij verweet te weinig te hebben gebouwd. Peter Verkuijlen van Gemeentebelangen klonk hetzelfde als bij een gemiddelde gemeenteraadsvergadering, Gertjan Hobert (D66) was erg actief en durfde hier en daar nog best een kleine confrontatie aan. Al komt hij nu nog niet ver bij een ervaren rot als Arie de Zwart, die bij PvdA/GroenLinks kopman Menno Roozendaal verving. Mocht Hobert in de raad gekozen worden is dat over enkele jaren waarschijnlijk anders. Daar kan Rik Compagne over mee praten. Die liet maandagavond zien dat vijf jaar extra in de politieke arena een groot verschil kan maken. Hij oogde als wethouder zonder kleerscheuren erg zeker van zijn zaak. Soms misschien iets te. Dat is Laurens van Voorst van Hart vast ook wel eens verweten. Ook deze avond had hij zo nu en dan het hoogste woord, maar hij was even scherp als anders en dat zal zijn partij vast en zeker de nodige stemmen opleveren. Ruud Merks komt ook wel aan zijn stemmen. SP-sympathisanten zullen zich bij hem gehoord voelen, want ook in dit debat kwam Merks vaak op voor zijn doelgroep.

Hoewel het echte debat jammer genoeg uitbleef, kan POM terugkijken op een geslaagde avond. Zwevende kiezers hebben zeker hun gram kunnen halen. Ook POM zelf zal tevreden zijn, omdat hun doel wellicht is bereikt. Het heeft namelijk heel duidelijk aangegeven welke kant ondernemers op willen met Meierijstad. Nu is het de vraag wat de plaatselijke partijen daar de komende jaren mee gaan doen.


De vertrouwde raadzaal was het toneel.