Hans Hulsen
Hans Hulsen

Politiek Dichterbij: Hans Hulsen

Politiek

Sint-Oedenrode - In de rubriek "De Politiek Dichterbij" geeft DeMooiRooiKrant maandelijks een raadslid de kans zich aan de lezers te presenteren. Deze week: Hans Hulsen, raadslid DGS-BVT Rooi.

Door: Henk Quinten

Geb. datum: 23-09-1947
Geb. plaats: Sint-Oedenrode
Gehuwd met: Ria Hulsen – v.d. Heyden
Kinderen: 'n zoon en 'n dochter; 4 kleinkinderen.
Opleiding: LTS, Philips Bedrijfsschool, daarna avond MTS.
Beroep: gereedschap- matrijzenmaker.

Hobby's: 40 jaar gehockeyd . Voorzitter van tennisclub geweest, nu beheerder kantine TV Boskant (die grotendeels draait op vrijwilligers) Verdere hobby's: kleinkinderen, op vakantie gaan.

Vertel eens iets meer over je beroep.
"Vanuit de Philips Bedrijfsschool ben ik (uiteraard) bij Philips gaan werken op de afdeling Centrale Gereedschapsmakerij. Daarna DPI Eindhoven, waar ik bijvoorbeeld heb meegewerkt aan de ontwikkeling en productie van de bij iedereen bekende Maxi Cosy. Op mijn 50ste echter kreeg ik vanwege een reorganisatie van twee bedrijven mijn ontslag en de laatste jaren heb ik volgemaakt bij Verbi Helmond. Ik heb dit werk altijd met heel veel plezier gedaan, maar toen ik met 60 jaar en 9 maanden gebruik kon maken van een VUT-regeling heb ik dat gedaan. In januari 2008 kon ik voortaan thuis blijven en ik moet zeggen dat me dat van het begin af aan goed is bevallen. Ik kan nu zelf mijn tijd indelen, er is nergens meer echt haast bij, en gezien mijn vele hobby's hoef ik me geen moment te vervelen."

Was je beroep, en zijn je hobby's goed te combineren met het raadslidmaatschap?
"
Ik moet zeggen, dat ik de laatste jaren veel meer tijd heb gekregen om bijv. de stukken door te lezen. En er gaat heel veel leestijd in zitten! Vroeger moest je naar De Leeskamer op het gemeentehuis voor het doornemen van alle stukken; nu wordt alles digitaal aangeleverd en kun je thuis op de momenten die jou zelf het beste uitkomt stukken doornemen. Ook zijn wij met onze fractie in de gelukkige omstandigheid dat we het werk kunnen verdelen over de vier fractieleden. Dat maakt het ook gemakkelijker om je wat te specialiseren. Ik zelf heb op dit moment "Sport en Recreatie" en "Wegen en Groen" in mijn pakket zitten."

Ben je 24 uur per dag raadslid?

"24 uur is natuurlijk wel erg veel, maar als je met je vraag bedoelt of ik altijd open sta voor de medeburgers, dan is het antwoord 'Ja'. Als iemand een probleem via een brief door wil geven, geef ik ze altijd de tip: stuur een brief naar de Gemeenteraad van Sint-Oedenrode en niet alleen aan B&W want dan weet je zeker dat ieder raadslid jouw brief ook ontvangen heeft."

Hoe is je politieke loopbaan tot nu toe verlopen?
"
Eigenlijk ook vanuit het feit dat ik een "probleem" had met de gemeente. Brieven die ik stuurde werden in mijn ogen maar matig behandeld en ik ben toen op zoek gegaan naar een partij waar ik de meeste en beste respons kreeg. Dat was de Rooise Partij. Mede dankzij hen werd het probleem gedeeltelijk opgelost. Ik had toen al diverse gesprekken gehad met Jan Verhagen (Rooise Partij) en besloot om me bij die partij aan te sluiten. Uiteindelijk ben ik in september 1994 in de raad gekomen. Dit heeft geduurd tot december 1997, want voor de verkiezingen van 1998 ben ik overgestapt naar de lijst DGS. Ook dit is een lokale partij en vaak zie je dat die toch net iets meer betrokken zijn bij de lokale bevolking. In 2002 ben ik toen namens DGS in de raad gekomen en in 2014 heb ik afscheid genomen van de raad. Enkele maanden na mijn afscheid moest Tilly v.d. Tillaar haar raadslidmaatschap opgeven vanwege te drukke werkzaamheden. Ik heb toen toch weer het stokje overgenomen en we hebben afgesproken dat ik deze raadsperiode in ieder geval afmaak. Om het belang van een sterke lokale politieke partij te benadrukken waren er voorafgaand aan de verkiezingen van 2014 veel gesprekken geweest tussen DGS, H.v.R., en BVT om te komen tot één partij. Hart van Rooi haakte uiteindelijk af maar de andere twee zijn verder gegaan als één partij. Iets dergelijks zie je nu ook weer m.b.t. de komende verkiezingen voor Meierijstad. Ook daarin zijn de lokale partijen erg belangrijk. Maar om op te kunnen boksen tegen de landelijke partijen, waarvan de "fusies" nu al langzaam duidelijk worden, zullen we in overleg moeten gaan met andere lokale partijen. Er zijn intussen al diverse gesprekken geweest, maar waar die in uit zullen monden is nog niet helemaal duidelijk. Voor mij is er eigenlijk maar één doel; de belangen van ons eigen dorp zo goed mogelijk behartigen binnen het grotere geheel."

Welke items zijn voor jou belangrijk (geweest) tijdens deze raadsperiode?
"Ik denk dat "recreatie" voor Rooi heel belangrijk is en wordt. Hiervoor is het belangrijk dat we er alles aan doen om de toeristen onze kant op te halen. Wat we dan nodig hebben zijn goede fietspaden. Gelukkig krijgen we op dit moment een goede Boskantseweg, met goede fietspaden er naast. De fietspaden langs de Ollandseweg zijn echter ook weer aan een opknapbeurt toe. Bij de reconstructie van de Bobbenagelseweg zullen we ook ons uiterste best moeten doen om het voor zowel de fietsers als de automobilisten goed te regelen. Verder ben ik ontzettend blij dat er eindelijk daadwerkelijk iets gebeurt in park De Kienehoef met als resultaat de realisatie van Parkzicht. Dit heeft mijn inziens veel te lang geduurd. Maar wat er nu ontstaat, in samenhang met de kinderboerderij en het park, is alleen maar goed voor het toerisme. Tot slot ben ik erg gelukkig met het feit dat ons gemeentehuis een belangrijke plaats in gaat nemen binnen Meierijstad."

In verband met de foto; wat is jouw mooiste plekje van Rooi?
"
Dat zijn er verschillende. Bij een vorig interview is er toen een foto gemaakt bij de kantine van de tennisclub. Het hockeyveld, waar ik 40 jaar gespeeld heb, is ook een optie. De molen op de Boskantseweg roept bij mij ook veel herinneringen op; mijn geboortehuis was er tegenover (waar nu de Lidl moet komen). Ik heb daar een groot gedeelte van mijn jeugd doorgebracht en ik weet nog dat de deuren van die molen door ons gebruikt werden als goal bij het voetballen. Uiteindelijk kies ik toch voor deze locatie voor het maken van de foto.

Hans, bedankt voor dit gesprek.