Het gemeentehuis
Het gemeentehuis

Gemeenteraden Meierijstad buigen zich over opvang vluchtelingen

Politiek

Sint-Oedenrode - De gemeenteraden van Schijndel, Sint-Oedenrode en Veghel  buigen zich over de opvang van vluchtelingen en de huisvesting van statushouders. Dit op basis van een gezamenlijk opgestelde opiniërende nota.

In de opiniërende nota leggen de colleges van de Meierijstad-gemeenten de raden drie opties voor:

1)            Het inzetten op het uitvoeren van de reguliere taakstelling tot het huisvesten van statushouders en daarbij alvast rekening te houden met de te verwachte verhoging van de opgave;

2)            Aan mogelijkheid 1 toe te voegen: (…) én gehoor te geven aan de oproep van VNG en COA om op korte termijn een bijdrage te leveren aan de versnelde uitstroom van statushouders;

3)            Aan mogelijkheid 1 en 2 toe te voegen: ( …) én het faciliteren van een tijdelijke noodopvang voor een periode van 4 tot 6 maanden met een capaciteit van ca 100 personen.

Statushouders zijn vluchtelingen die voor bepaalde of voor onbepaalde tijd een verblijfsvergunning hebben gekregen. Gemeenten zijn verplicht om voor de huisvesting van statushouders te zorgen. Het COA en de VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten) hebben echter een beroep gedaan op gemeenten om de uitstroom van statushouders te versnellen én om extra statushouders te huisvesten.  Daarnaast is verzocht om het inrichten van tijdelijke noodopvang.

De colleges van de drie Meierijstad-gemeenten adviseren de gemeenteraden om minimaal te kiezen voor optie 2: het uitvoeren van de reguliere taakstelling en het leveren van een bijdrage aan de versnelde uitstroom van statushouders. De Veghelse gemeenteraad praat op donderdagavond 15 oktober vanaf 20.00 uur in de commissie Ruimte & Milieu over de drie voorliggende opties.