Afbeelding

Boomteelt opleiding Yuverta van start in Sint-Oedenrode

Onderwijs Onderwijs

Sint-Oedenrode - Donderdag 15 september 2022 volgen studenten van de Yuverta mbo teeltopleiding specialisatie Boomkwekerij hun eerste lesdag van het nieuwe schooljaar bij van den Berk Boomkwekerijen in Sint-Oedenrode. Een kleine 20 studenten van Yuverta mbo Geldermalsen volgt deze BBL-opleiding midden in het hart van een van de boomkwekerij gebieden van Brabant.

Specialisatie boomkwekerij is een praktijkgerichte mbo-opleiding van Yuverta mbo Geldermalsen. Studenten werken vier dagen op een leer-werkbedrijf en krijgen één dag per week les. Deze lessen worden gegeven door vakdocenten op de locatie van boomkwekerij van den Berk in Sint-Oedenrode. In Noord-Brabant kom je meer te weten over de bredere boomkwekerij, zoals pot- en containerteelt, laanvorm- en sierbomen, sier- en snijheesters en bos- en haagplantsoen. Het is een opleiding met nagenoeg een baangarantie, want het aantal vacatures in deze sector neemt toe, terwijl de arbeidsmarkt steeds krapper wordt. 

Samenwerking
De lessen worden verzorgd bij van de Berk Boomkwekerijen in Sint-Oedenrode, afgewisseld met bedrijfsbezoeken in de regio. De bedrijven en Yuverta werken nauw samen. De sector, regio en het onderwijs zijn continue in beweging. ‘We zijn met elkaar in gesprek over het onderwijsprogramma en de thema’s die hierbinnen vallen, aldus Svetlana van Amerongen, senior opleidingsmanager van Yuverta mbo Geldermalsen. Door de lessen daadwerkelijk op een bedrijf te verzorgen, bevinden we ons als school ons dichtbij de praktijk. Daarbij bespreken we ook de mogelijkheden vanuit ondernemers omtrent bedrijfsbezoeken, opdrachten en/of onderzoek op locatie, gastlessen en workshops.

Yuverta mbo Geldermalsen
Het opleidingenpalet van Yuverta mbo Geldermalsen biedt verschillende teelt-opleidingen aan welke op meerdere niveaus en in meerdere vormen te volgen zijn. Maar naast teelt kan je ook terecht voor de opleidingen Maatschappelijke zorg en groen, Dierverzorging, Dier en gedrag, Dier en management, Buitensport coördinator en Buitensport instructeur en Eco en wildlife.

Dit jaar vindt de open dag op Yuverta mbo Geldermalsen plaats op 11 november 2022.