Afbeelding
Foto:

Van den Berk komt met eerste biologische bomen

Natuur Natuur en milieu

Sint-Oedenrode - Biologische voedingsmiddelen zijn inmiddels in ruime mate verkrijgbaar, maar voor siergewassen geldt dat nog niet. Biologisch gekweekte laanbomen waren tot nu toe mondjesmaat verkrijgbaar, maar daar komt verandering in. Van den Berk Boomkwekerijen uit Sint-Oedenrode, één van Europa’s grootste laanboomkwekers, introduceert dit najaar haar eerste bio-bomen. In 2016 is het bedrijf begonnen met de teelt van biologische bomen en de eerste exemplaren zijn vanaf dit najaar leverbaar. Het bedrijf verwacht dat er veel belangstelling, van met name gemeenten, voor deze producten zal zijn.

Kwaliteit
De resultaten van de biologische teelt zijn goed; het zijn gezonde en kwalitatief uitstekende bomen die niet onder doen voor vergelijkbare bomen die elders op de kwekerij worden gekweekt. Dat komt onder andere doordat in de afgelopen vijftien jaar het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in de reguliere teelt al zeer sterk terug was gebracht. Daardoor is veel kennis opgebouwd over alternatieve kweekmethodes en middelen. Het biologisch kweken wordt door de medewerkers ook als positief ervaren. Het proces is wel arbeidsintensiever, waardoor het prijsniveau van de bomen hoger ligt.

SKAL bio-controle
De aanduiding ´biologisch´ is wettelijk beschermd. Een product mag biologisch worden genoemd, als het is geproduceerd en gecertificeerd volgens de geldende Nederlandse en Europese regelgeving. Het traject naar biologische teelt begint met een omschakelperiode voor de grond. De grond moet eerst vrij zijn van residuen. Als het perceel in orde is bevonden, kan de biologische teelt beginnen. Normaal gesproken met biologisch uitgangsmateriaal, maar dat was in de markt nauwelijks verkrijgbaar. Van den Berk moest de eerste teelt daardoor met alternatief materiaal starten, maar de wetgeving voorziet daarin omdat de cyclus ergens moet aanvangen. Tijdens de biologische teelt mag vervolgens uitsluitend op natuurlijke en mechanische wijze aan gewasbescherming worden gedaan en het gebruik van kunstmest is verboden. Ook met betrekking tot hulpmiddelen en het reinigen daarvan is er regelgeving. In Nederland is Skal Biocontrole de organisatie die toezicht houdt op de biologische keten. Ze controleert de percelen en producten en is verantwoordelijk voor uitgifte van de certificaten.

Leverbaar in 2020
In najaar 2020 zijn de eerste biologische, Skal gecertificeerde, bomen leverbaar. Het betreft voornamelijk hoogstambomen in de grotere maten Het assortiment bestaat uit o.a. Berken, Krentenboompjes, Amberbomen, Veldesdoorns en valse Christusdoorns.