Martijn bekijkt of de minister goed werk levert.
Martijn bekijkt of de minister goed werk levert. Foto: Jeroen van de Sande

Rooise studenten blijken Skills Heroes

Onderwijs

Sint-Oedenrode / Leeuwarden - Noord-Brabant is veertien medaillewinnaars rijker. Ruim 400 mbo-studenten lieten hun beste vakwerk zien tijdens Skills The Finals, de nationale kampioenschappen van Skills Heroes, die van 4 tot en met 6 maart in WTC Expo Leeuwarden plaatsvonden. De Rooise studenten Bente Rust en Martijn van Kemenade pakten respectievelijk zilver en brons.

Tijdens de prijsuitreiking was Frank van Hout, waarnemend voorzitter van de MBO Raad een van de prijsuitreikers. Skills Heroes zijn mbo-vakwedstrijden, variërend van doktersassistent en juridisch dienstverlener tot kok en schoonheidsspecialist. Deze vakwedstrijden geven aanstormend vaktalent een podium en weten beroepsonderwijs naar een hoger niveau te tillen. Van Hout: ‘Dit is de Eredivisie van het mbo. Iedere branche in Nederland heeft behoefte aan zo’n divisie. Dat zorgt dat er gebeurt wat er moet gebeuren. De lat hoog en met support van docenten en begeleiders kom je er.'

Bente Rust volgt aan De Leijgraaf een opleiding Maatschappelijke Zorg PBSD. Martijn van Kemenade zit ook op De Leijgraaf en pakte brons in de categorie Lasser MAG/BMBE. Bente doet de opleiding maatschappelijke zorg en heeft tijdens de Skills Heroes wedstrijd verschillende casussen met een acteur moeten uitspelen om te laten zien hoe ze omgaat met verschillende doelgroepen. Denk daarbij aan een dementerende oudere, een alcoholverslaafde vrouw en een verstandelijk beperkte man. De jury was daarbij aanwezig en acteurs zochten de grens flink op. De Rooise werd geprezen vanwege de rust en duidelijkheid die ze uitstraalde.
Martijn kwam onlangs in het nieuws toen hij minister Koolmees uitleg gaf over lassen. Dat was tijdens een bedrijfsbezoek bij las- en metaaltechniek Nijnsel. Daar werkt de talentvolle lasser naast zijn opleiding.

Trots op mbo
"Studenten van nu hebben meer prikkels en uitdaging nodig", zegt de leraar van het jaar Dirk Megens. "Vakwedstrijden bieden mbo’ers een extra uitdaging in het onderwijs. Het is dan ook erg goed dat deze onderdeel zijn van het lesprogramma. Tijdens de finales heb ik zelf gezien met welke motivatie en gedrevenheid al die finalisten bezig zijn het beste uit zichzelf te halen. Deelnemen aan vakwedstrijden geeft ook een enorme boost aan het mbo. Iedereen wordt zo trots op hun eigen prestaties. Dat is positief voor het mbo." De 415 finalisten komen van 52 verschillende mbo-scholen. Naast de finalewedstrijden in het Expo werden deze week ook 6 wedstrijden georganiseerd door ROC Friese Poort en 1 wedstrijd door het Frieslandcollege. Voorafgaand aan Skills The Finals vonden de Skills Heroes finales van de wedstrijden dierverzorger, hovenier en tegelzetter plaats.

Bente Rust