De zon was in maart 2024 meer dan 126 uur te zien
De zon was in maart 2024 meer dan 126 uur te zien Foto: Marianne van Erp

Maart was vooral warmer dan normaal

Natuur

Sint-Oedenrode - Het weer is één van de meest besproken onderwerpen in ons land. Een goede reden om eens terug te kijken op het weer van de afgelopen maand. Viel er meer of juist minder regen dan normaal? Was het te warm of veel te koud. Hadden we reden om te klagen of kregen we gewoon dat wat we verdienden?

Maart 2024 zal de boeken ingaan als opnieuw een te warme maand, met net wat meer regen en een paar uur minder zonneschijn dan normaal.

Over de volle breedte veel te warm
Normaal is de middagtemperatuur in maart 10,7°C, dit jaar bedroeg de gemiddelde middagtemperatuur maar liefst 13,1°C. De hoogste temperatuur lazen we op 20 maart af met 18,9°C. Ook de nachten waren allesbehalve koud. Waar we mogen rekenen op 2,1°C, kregen we dit jaar in de derde maand nachten van gemiddeld 4,9°C. Het koudst was het de afgelopen maand op maandag 25 maart, toen het tot -0,5°C afkoelde. Ook de etmaaltemperaturen logen er niet om. Waar we normaal in maart rekening moeten houden met een gemiddelde etmaaltemperatuur van 6,4°C kregen we dit jaar 9,2°C voorgeschoteld. Dat is maar een fractie minder dan de 10.0°C die we eigenlijk pas in april mogen verwachten. Op 7 maart hadden we met 5,5°C het koudste etmaal van de afgelopen maand. De veertiende maart werd het gemiddeld 12,8°C en was daarmee het warmste etmaal van maart.

Net wat meer regen
Tijdens de afgelopen maand viel er 63,2 liter regen per vierkante meter. Dat is net wat meer dan de 60 liter die we in maart mogen verwachten. Het bleef op elf dagen helemaal droog. De meeste regen viel op maandag 11 maart, die dag viel er 18,9 mm regen.

De zon was er een paar uurtjes minder
De zon liet zich de afgelopen maand net wat minder vaak zien dan dat we mochten verwachten. In totaal konden we 126 uur en 12 minuten van de zon genieten. De zon scheen op 25 maart 10 uur en 21 minuten en daarmee werd dat de dag waarop we het langst in de zon konden zitten. De relatief zonnigste dag was vrijdag 8 maart, die dag scheen de zon 91% van de daglengte. Maar omdat de zon die dag nog lager aan de horizon stond, scheen ze die dag ‘maar’ 10 uur en 18 minuten. Op drie dagen scheen de zon helemaal niet. In totaal kende de afgelopen maand elf sombere dagen, dat zijn dagen waarop de zon minder dan 20% van de daglengte te zien is.

Kort samengevat, was maart 2024 warmer, iets minder nat en zonnig dan normaal.