Zomaar een boom, ergens in Rooi.
Zomaar een boom, ergens in Rooi.

Kies de mooiste boom van Rooi

Natuur

Sint-Oedenrode - Stichting ‘Het Roois Landschap’ viert op 27 november haar 25-jarige bestaan. Ter gelegenheid van dat jubileum, heeft de stichting tien bomen geselecteerd, waarvan de Rooienaren er één kunnen aanwijzen als de mooiste boom van Sint-Oedenrode. Op het jubileumfeest wordt de mooiste boom bekendgemaakt. Voor dat het zover is mag de Rooise bevolking via internet kiezen welke boom dat wordt.

Voor de jubileumbijeenkomst heeft Roois Landschap Rooienaar Mark Scheepens, bekend van de Heemnatuurgroep en Waterschap De Dommel, bereid verklaard om een presentatie te geven over de flora en fauna van de Dommel.

De tien bomen zijn eerder dit jaar genomineerd door de Rooise bevolking. Uit de nominaties die zijn gedaan, heeft een commissie van het Roois Landschap tien bomen gekozen die vanaf 1 november tot 27 november aan de Rooise bevolking voor worden gelegd. De boom die de meeste stemmen krijgt, mag zich de mooiste boom van 2023 noemen. Omdat de boom dat zelf niet kan vertellen, wordt dat met een plaquette bij de boom aan iedere voorbijganger getoond.

Het Roois Landschap
Stichting ‘Het Roois Landschap’ werd onder andere op initiatief van toenmalig wethouder Mari Thijssen op 27 november 1998 opgericht. Thijssen miste voor de gemeente een gesprekspartner als het over landschap en bomen ging. Vanuit het IVN, het ZLTO en de Wildbeheerseenheid zijn destijds mensen naar voren geschoven die samen de stichting ‘Het Roois Landschap’ vormden. De stichting treedt gevraagd en ongevraagd op als ambassadeur voor de Rooise natuur bij de gemeente. Haar activiteiten hebben zich uitgebreid tot diverse landschapsprojecten, zoals aanplant en onderhoud van houtwallen, vlechtheggen en bijvoorbeeld de ‘Wilgenhof’ nabij de afslag A50. Inmiddels maakt Roois Landschap ook deel uit van het Platform Natuur en Landschap Meierijstad, dat ook vanuit Schijndel en Veghel vertegenwoordigd is

Elke boom een ambassadeur
Na de oproep op de website van MooiRooi op 18 juli ontving de stichting verschillende foto’s en pakkende teksten van inwoners. Het bleef niet alleen bij teksten, nee, de voordragers van een boom schreven soms zelfs complete lofdichten op de boom die zij voordroegen. “Verschillende bomen kregen zelfs meer dan één voordracht”, vertelt Henri van Weert van Het Roois Landschap. “In dat geval hebben we tussen de voordragers van de betreffende boom geloot, wie op 27 november ‘zijn’ of ‘haar’ boom mag vertegenwoordigen”.

Voor elk wat wils
De uiteindelijke mooiste boom van Rooi wordt gekozen uit een selectie van tien bomen uit de nominaties. Die bomen zijn volgens Van Weert mooi over de voormalige gemeente Sint-Oedenrode verdeeld. “We hebben bij de selectie van de tien bomen niet gekeken naar de plaats waar de bomen staan, ook niet naar de boomsoort en of er sprake is van een inheemse of uitheemse boomsoort. Ik durf rustig te zeggen dat we als Roois Landschap best wel tevreden zijn over de voordrachten die zijn gedaan. Ook is het toeval dat vijf van de bomen in het boekje ‘Op ontdekking naar Bijzondere Bomen in Sint-Oedenrode’ staan. Dat boekje gaf Het Roois Landschap eerder dit jaar uit en is nog steeds te koop voor € 6,50 bij Bruna, de Paulus Gasthuisjes en op het kantoor van MooiRooi”, zo sluit Henri af.