De kleermakers van Breugel zijn een jaar in Rooi
De kleermakers van Breugel zijn een jaar in Rooi Foto: Hans van den Wijngaard

‘De kleermakers van Breugel’ een jaar lang in Rooi

Recreatie en Toerisme Recreatie en toerisme

Sint-Oedenrode - In het Poffer- en Mutsenmuseum in het Roois Gasthuisje is nog tot 1 juli volgend jaar de expositie ‘De kleermakers van Breugel’ te zien. Willem van Liempt, de conservator van het museum, toont uit zijn privécollectie verschillende stukken van de Breugelse kleermakersfamilie Van de Boogaart en haar nazaten. De tentoongestelde stukken Brabantse klederdracht zijn deels al meer dan honderd jaar oud.

Willem van Liempt had net als veel mensen het idee dat klederdrachten vooral iets van Marken, Urk en Volendam zijn. Maar toen hij ontdekte dat ook ons eigen Brabant een rijke klederdracht traditie heeft, is hij zich daar verder in gaan verdiepen. Hij was dan ook regelmatig in het Rooise Poffer- en Mutsenmuseum te vinden. “Ik kwam hier regelmatig en nadat ik eens in het gastenboek de vraag had gesteld of de collectie ook eens vernieuwd kon worden, werd ik al snel gevraagd of ik daar misschien een bijdrage aan zou willen leveren. Het duurde dan ook niet lang of ik was conservator van het Rooise museum. Dat sloot mooi aan bij het bereiken van mijn pensioengerechtigde leeftijd op dat moment”, vertelt Willem.

De tentoonstelling ‘De kleermakers van Breugel’ is nog tot 1 juli 2022 te zien tijdens de openingsuren van ’t Roois Gasthuisje. De entree bedraagt twee euro per persoon en als u de smeuïge verhalen van Willem erbij wilt horen, dan kost dat tien euro extra. U moet dan wel een afspraak maken via telefoonnummer 06-1239 5222.

Lees woensdag verder in DeMooiRooiKrant

Trees van Vroonhoven zoals ze bijna 80 jaar lang haar werk deed
De kleermakers van Breugel zijn een jaar in Rooi