Het is altijd leuk om iets te vinden.
Het is altijd leuk om iets te vinden. Foto: Henri van Weert

Op jacht naar waterdiertjes

Natuur Natuur en milieu

Sint-Oedenrode - Zondagmorgen 15 mei organiseert IVN Rooi een gratis toegankelijke activiteit speciaal voor jonge kinderen om dit zelf te ontdekken. Kinderen die deze kleine waterdiertjes, zoals bootsmannetjes, schaatsenrijders, staafwantsen, libellelarven, waterspinnen en natuurlijk ook kikkervisjes, wel eens met eigen ogen willen zien kunnen die ochtend samen met hun volwassen begeleiders terecht bij het IVN. Misschien ontdek je ook wel een waterschorpioen, het insect van het jaar 2022!

Natuurgidsen van het IVN zijn vanaf 10 uur zondagmorgen in het Dommelpark om kinderen te begeleiden bij het vangen van de waterdiertjes. Met netjes en bakjes mogen de kinderen zelf scheppen in een ondiep deel van het water, waarna de vangsten gezamenlijk bekeken worden. De natuurgidsen leggen uit hoe er het beste geschept kan worden om zoveel mogelijk te vangen. Met zoekkaarten en boeken kunnen daarna de namen worden opgezocht. Ook voor de volwassenen zullen er zeker verrassende vangsten boven water komen. Na afloop worden alle diertjes weer losgelaten waar ze zijn gevangen.

Kinderen die een eigen schepnetje hebben kunnen dit meebrengen. Ook het IVN zal voor een aantal netjes zorgen. Vanwege het scheppen vanaf de waterkant is het voor de deelnemers belangrijk om laarzen te dragen. Het water waar geschept wordt ligt aan de voorkant van het Dommelpark in Sint-Oedenrode. Dit is te bereiken vanaf de Van Rijckevorsel van Kessellaan, ingang via de straat Dommelpark. De gidsen zijn tot 12 uur aanwezig om zoveel mogelijk kinderen de gelegenheid te geven om zelf te scheppen. Alle kinderen tot en met ongeveer 10 jaar zijn van harte welkom, maar alleen onder volwassen begeleiding. Deelname is voor iedereen helemaal gratis.  Inlichtingen: Henri van Weert, TEL.06 -290 277 65 of www.ivnrooi.nl