Deze kinderen hebben veel plezier met het zoeken naar waterdiertjes.
Deze kinderen hebben veel plezier met het zoeken naar waterdiertjes. Foto: Henri van Weert

Waterdiertjes scheppen voor kinderen

Algemeen

Sint-Oedenrode - Wat voor beestjes verschuilen zich in het water van het Dommelpark? Zondag 8 april houdt IVN afdeling Sint-Oedenrode een gratis toegankelijke activiteit speciaal voor jonge kinderen om dit zelf te ontdekken. Kinderen die deze kleine waterdiertjes, zoals bootsmannetjes, schaatsenrijders, waterschorpioenen, libellelarven, waterspinnen en natuurlijk ook kikkervisjes, wel eens met eigen ogen willen zien kunnen die ochtend samen met hun volwassen begeleiders terecht bij het IVN.

Vanaf 10 uur zondagmorgen zijn natuurgidsen van IVN Rooi aanwezig in het Dommelpark om kinderen te begeleiden bij het vangen van deze en nog veel meer soorten waterdiertjes. De kinderen mogen met netjes en bakjes zelf scheppen in een ondiep gedeelte van het water, waarna de vangsten gezamenlijk bekeken worden. De natuurgidsen geven eerst uitleg over het scheppen en zullen daarna samen met de kinderen de vangsten op naam proberen te brengen. Er zijn zoekkaarten en boeken in te zien waarin de namen kunnen worden opgezocht. Ook voor de volwassenen zullen er zeker verrassende vangsten boven water komen. Na afloop worden alle diertjes weer losgelaten waar ze zijn gevangen.

Kinderen die een eigen schepnetje hebben kunnen dit meebrengen. Ook het IVN zal voor een aantal netjes zorgen. Vanwege het scheppen vanaf de waterkant is het voor de deelnemers belangrijk om laarzen te dragen. Verzamelen voor de activiteit is zondagmorgen om 10:00 uur aan de voorzijde van het Dommelpark in Sint-Oedenrode. Dit is te bereiken vanaf de Van Rijckevorsel van Kessellaan, ingang via de straat "Dommelpark." Het scheppen vindt plaats in het park zelf en zal ongeveer tot 12:00 uur duren. Deelname is geheel gratis. Alle kinderen tot en met ongeveer 10 jaar zijn van harte welkom, maar alleen onder volwassen begeleiding. Inlichtingen: Henri van Weert, TEL.06 -290 277 65 of  www.ivnrooi.nl