Afbeelding

4 tips voor een 'keigezellige' tuin

Ingezonden

Het einde van de winter is alweer in zicht. Dat betekent: het voorjaar komt eraan. Je kunt weer gaan genieten in jouw tuin, balkon of onder de overkapping. Maar dat gevoel van de zomer is er nog niet echt als je naar buiten kijkt. Wat kun je doen om jouw tuin weer gezellig en mooi te maken?

Beplanting
Naast dat een groene tuin gezellig is, heeft het ook als functie dat het mooie insecten trekt. Denk je nu meteen weer aan die 'vervelende' wespen? Niet doen. Er zijn ook planten die insecten weghouden met hun geur. Bij planten is eenheid erg belangrijk. Zorg er dus voor dat je niet te veel kleur gebruikt. Dit kan rommelig en druk worden en dat zou zonde zijn. Een goede tip is om naar je huis te kijken. Welke kleuren hebben je buitenmuren en kozijnen en welke kleur heb je binnen in huis? Trek deze kleuren door naar de tuin. Heb je bijvoorbeeld bruine buitenmuren met witte kozijnen en binnen veel blauw? Kies dan voor veel groene beplanting en bloemen in de kleuren wit, blauw of paars. Dit oogt rustig en zal een relaxte sfeer creëren.

Meubelen
Natuurlijk wil je ook samen met familie en vrienden genieten van jouw mooie tuin en de lange Brabantse nachten. Tuinmeubelen worden in de huidige tijd steeds lastiger kiezen. Er is zo veel mogelijk. Kijk bij het bepalen van meubelen wat jouw wensen zijn. Houd je er van om gezellig met het gezin te eten aan tafel of in de avond na te borrelen met vrienden? Kies dan voor een mooie tuinset. Heb je een overkapping met misschien wel een bar er in? Dan is het ook leuk om hierbij een bijpassende barset te plaatsen. Een hoge bartafel komt ook goed uit bij een feestje. Maar als je even rustig wil relaxen dan is een loungeset ook ideaal. De benen omhoog en een goed, spannend boek erbij. Of ga je liever voor een goed glas wijn of pilsje? Eén ding is zeker, de lange zomerse gesprekken vinden hier plaats. In jouw tuin.

Verlichting
Als de basis er is, wil je ook genieten in jouw tuin als de zon gezakt is. Het lastige aan verlichting is, waar plaats je dit nou? Maak van tevoren een lichtplan op basis van een tekening van jouw tuin. Op internet vind je genoeg inspiratie ideeën voor het plaatsen van verlichting. Mocht je er helemaal niet uit komen, vraag gerust om hulp. Spots zijn de meest voorkomende verlichting in tuinen omdat het een rustige sfeer creëert en je het overal kunt plaatsen. In de grond, onder de overkapping of aan het looppad. Om een knus gevoel te krijgen, kun je ook gebruik maken van een vuurkorf of vuurtafel. Het geeft licht, maar ook warmte. Fijn als het buiten wat kouder wordt, maar jij nog wel wil genieten van het buitenzijn.  

Decoratie
En als laatst mag de decoratie niet ontbreken in de tuin. Kussens voor in de loungeset. Een mooi tafelkleed met daarop bestek en glazen voor op de tuintafel. Ook al staat er een mooi lichtplan, het gebruik van kaarsen is ook niet verkeerd. Gebruik kaarsen bijvoorbeeld op een mooi dienblad, in een windlicht of maak gebruik van verschillende hoogte kaarsen. Een vloerkleed in de woonkamer maakt de ruimte af, maar in de tuin dus ook! Naast dat je lekker op je blote voeten kunt lopen, staat een vloerkleed ook knus in jouw tuin.

Kun je ook niet meer wachten op het voorjaar? Begin alvast met leuke schetsen, plaatjes en kleine decoratie zodat je aankomend seizoen er heerlijk en rustig bij kunt zitten.

Afbeelding