Afbeelding

Gouden Dans Project zorgt voor contact tussen senioren

Cultuur Kunst en Cultuur

Meierijstad - "Koffie!", roept choreograaf Ireen Kurvers hard door de Podiumzaal op de Noordkade. Veertig senioren tussen de 66 en 91 lopen rustig naar de koffietafel. Ze zijn druk met repeteren voor de voorstelling Kom Dans Met Mij De Danzon op zondag 9 februari in de Blauwe Kei in Veghel. De dansers hebben zichzelf opgegeven voor dit Gouden Dans Project. Eén van hen is de 71-jarige Rooise Nelleke Thijssen.

Door: Ties van Dooren

Dat het Gouden Dans een bijzonder project is, staat buiten kijf. 40 ouderen uit Meierijstad gaven zich op voor dit dansproject. Vijftien weken later staan ze met hun eigen voorstelling op het podium van De Blauwe Kei. Ireen legt uit hoe ze te werk zijn gegaan: "De voorstelling is gebaseerd op de Cubaanse danzon: een ritmische dans op aansprekende Zuid-Amerikaanse muziek. Daar beginnen we mee, maar daarna komen de voorkeuren van de deelnemers naar voren. Wat is hun achtergrond, van welke muziek houden ze? Daar laat ik me door inspireren."

Sociale interactie
Wat het project zo bijzonder en hartverwarmend maakt, is dat het veel meer is dan alleen samen dansen. De ouderen zijn sportief bezig, ze komen de deur uit en de sociale interactie is erg belangrijk. Op dat laatste wordt stiekem best veel nadruk gelegd. "Ze worden een half uur van tevoren verwacht, zodat ze samen koffie kunnen drinken. In de afgelopen weken hebben de deelnemers elkaar beter leren kennen", denkt Ireen. Nelleke Thijssen (71) uit Sint-Oedenrode bevestigt dat: "Je praat over elkaars hobby's, kleinkinderen en werkzaamheden van vroeger. Het is een gezellige club mensen." Het project is tot stand gekomen na een samenwerking tussen theater De Blauwe Kei, Phoenix Cultuur, ONS Welzijn, Brabantzorg, de Zonnebloem en Stichting Met Je Hart. Bewegen. Eenzaamheid op afstand houden en nieuwe vrienden maken. Dat is het idee achter het project.

Lees woensdag verder in DeMooiRooiKrant