Mevrouw Verhaegh en haar reddende engelen bij het water aan het Leerlooijerspad.
Mevrouw Verhaegh en haar reddende engelen bij het water aan het Leerlooijerspad. Foto: Jos van Nunen 2023

‘Het zijn mijn vijf engeltjes’

Human Interest

Sint-Oedenrode - Vrijdagavond. Tijd om de werkweek af te sluiten. Mensen gaan naar de kroeg, spreken met elkaar thuis af of gaan sportief aan de gang. Een heldendaad verrichten hebben de meesten niet op de planning staan.  

Door: Freek Vervoort

Vrijdag 24 november was ook zo’n dag. In het geval van deze vijf vriendinnen liep het afsluiten van de werkweek toch wat anders dan ze gedacht hadden. Wiktoria Romanowska, Anne van Wershoven, Len Kremers, Sophie Verhoeven en Mara van Overbeek hadden afgesproken met elkaar. Lekker sushi halen en bijkletsen. Vanwege het feit dat ze moesten wachten tijdens het afhalen, besloten ze een rondje te gaan lopen. Iets wat de dames wel vaker doen. Via de kerk over het Leerlooijerspad richting Kuijs, niks bijzonders.
“We hadden onze zaklampen wel aangedaan. De lantaarns deden het niet en het was echt heel donker”, vertelt Mara. Nietsvermoedend en al kletsend liepen de dames door, totdat één van de meiden iets hoorde. “Ssst, even stil, ik hoor iemand.” Ze had gelijk. Het geluid kwam uit het water. Mara: “Omdat het zo donker was, schenen we ons licht erop. Er lag iemand in het water!” Toen ze dat zagen, twijfelden ze geen seconde. Vanwege hun eigen veiligheid kozen ze ervoor om een ketting te maken om de oudere vrouw uit het water te helpen. Gelukkig lukte het en ze hielpen de vrouw op de kant. “Ze kon niet meer bewegen en was helemaal onderkoeld. We hebben haar handschoenen aangedaan en bij een van de huizen warmtedekens gehaald. Eén iemand belde meteen een ambulance, een paar anderen probeerden mevrouw erbij te houden door vragen te blijven stellen”, legt één van de heldinnen uit. Toen de ambulance gearriveerd was, kreeg het slachtoffer direct droge, warme kleding aan. Haar lichaamstemperatuur was gezakt naar slechts 27 graden. De vrouw werd meegenomen naar het ziekenhuis. De heldinnen bleven achter om de brandweer op te vangen. Die moesten de fiets nog uit het water komen halen.
“Nadat wij de brandweer hadden ingelicht wat er gebeurd was, konden wij naar huis. Later beseften we pas écht wat er gebeurd was en hoe onwerkelijk dit allemaal was. Als we er niet met z’n allen geweest waren, was het niet gelukt!” denkt Mara terug. Omdat mevrouw haar achternaam nog wist, konden ze via Facebook gaan zoeken naar bekenden of familie. Dat lukte al vrij snel. Maar wie is nu de dame die de meiden uit het koude water hebben gered? Het gaat om de tachtigjarige mevrouw Verhaegh. Zij is met haar zoon en dochter nog langs geweest bij haar redders. “Het zijn mijn vijf engeltjes. Zonder hen had ik dit niet overleefd en ook niet als ze een paar minuten later geweest waren”, vertelt ze enorm dankbaar. Hoe ze in het water terecht is gekomen, weet ze niet meer. “Geen idee. Ook vanaf het moment dat ik uit het water ben gehaald, ben ik alles kwijt. Ik weet alleen dat ik ze eeuwig dankbaar zal blijven.”