Afbeelding
Foto: Jos van Nunen 2023

Ard Nieuwenbroek benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

Human Interest Gemeentenieuws

Sint-Oedenrode - De heer drs. G.Q.A. (Ard) Nieuwenbroek (1949) uit Sint-Oedenrode ontvangt op donderdag 30 november 2023 een Koninklijke onderscheiding uit handen van burgemeester Kees van Rooij. Hij wordt benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Er is veel waardering voor zowel de beroepsmatige - als de onbezoldigde werkzaamheden die de heer Nieuwenbroek al sinds jaren verricht voor de maatschappij.

Overzicht verdiensten:
1971 – heden: De heer Nieuwenbroek heeft als psychotherapeut, coach, trainer, spreker en auteur een substantiële en onderscheiden bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de contextuele benadering zowel binnen als buiten het onderwijs. Decorandus heeft vele begeleiders in en buiten het onderwijs getraind, geïnstrueerd, en geïnspireerd om, vanuit de contextuele benadering, een meer effectieve visie te hebben en een praktische toepasbare methodiek te gebruiken die kwetsbare jongeren meer in balans brengt. Hij heeft de contextuele benadering vanuit de hulpverlening weten te implementeren in het Nederlandse onderwijs. Ook buiten de landsgrenzen - in België en Zuid Afrika - wordt regelmatig deze methodiek gebruikt. Voorts verkreeg decorandus landelijke bekendheid met zijn expertise rondom het thema “faalangst”. De opleiding tot faalangsttrainer is door vele onderwijsbegeleiders gevolgd. Ook als auteur laat hij zijn sporen na. Sinds 1984 schreef de heer Nieuwenbroek 40 boeken over contextuele begeleiding en faalangst.
1973 – 1998: vrijwilliger bij en bestuurslid van de Stichting Europa Kinderhulp, regio Overijssel. Betrokkene fungeerde als vakantieouder en ving diverse kinderen op gedurende de zomervakantie. Als bestuurslid fungeerde hij tevens als regionaal coördinator van de kinderreis Oostenrijk. Daarbij onderhield hij het contact met de kinderen en gastzinnen en regelde hij alle formaliteiten om jaarlijks 300 kinderen een vakantie in Nederland te bezorgen.
1976 – 1982: voorzitter van Terre des Hommes, afdeling Almelo. Betrokkene zette de lokale werkgroep op en wierf fondsen.
1989 – 1996: bestuurslid van de Nederlandse Vereniging van Leerlingbegeleiders. Betrokkene was verantwoordelijk voor de inhoudelijke ontwikkeling van het vakgebied leerlingenbegeleiding. Hij stelde een kwaliteitsregister op, evenals vele trainingen en een jaarlijks landelijk congres.
2008 – 2019: vrijwilliger bij en bestuurslid van de oecumenische geloofsgemeenschap San Salvator in Beweging te Den Bosch.
2012 – 2019: vrijwilliger bij Verpleeghuis Van Neynsel, locatie Boswijk te Vught.
2020 – heden: vrijwilliger bij Zorgcentrum Odendael te Sint-Oedenrode.