Een voorbeeld van een interieur.
Een voorbeeld van een interieur.

Interior Designer Mirthe Janus

Human Interest Human interest

Sint-Oedenrode - Tijdens haar opleiding op het SintLucas startte Mirthe Janus uit Schijndel met haar eigen bedrijf: Mirthe Janus - Luxury Interior Design. Waar ze eerst wat extra baantjes nodig had om rond te komen, heeft ze nu - acht jaar later - een eerste medewerkster in dienst die haar ondersteunt op allerlei vlakken. De ontwerpster timmert hard aan de weg met haar modern-chique interieurs.

“Ik ben met een ontwerp geselecteerd door HOOGdesign. Daardoor kom ik in het boek ‘Next Generation 01’ te staan”, vertelt Mirthe trots. Het boek wordt in oktober gelanceerd. “Het voelt echt als eer dat ik deel mag zijn van de editie ‘Next Generation’.” Een interieur hoort tijdloos te zijn, vindt de in Rooi geboren ontwerpster. Ze richt zich voornamelijk op totaalprojecten, daar haalt ze het meeste plezier uit. “Dan ben je betrokken van begin tot eind en bouw je echt een band op met klanten”, legt Mirthe uit. 

Het begint altijd met een ontwerp. Kijkend naar hoe de ruimtes het beste ingedeeld kunnen worden, gaat ze aan de slag. Op welke positie moeten ramen komen en waar moeten deuren? “Ik ontwerp volledige interieurs met keukens, badkamers, noem maar op. Alles wat je in een interieur kan zien en vanuit de vraag van een klant, ontwerp ik: wasbakken, eettafels enzovoort. De behoefte van de klant is het belangrijkst”, vertelt ze. Zij bepalen waar een interieur aan moet voldoen. Als het ontwerp goedgekeurd is, begint voor Mirthe de bouw begeleidingsfase. Dit begint met een technisch gedeelte. “Het ontwerp wordt vertaald in maatwerk- en technische tekeningen zodat ik alle mensen op de bouw aan kan sturen. Lichtplannen, elektra plannen, waar komen stopcontacten en schakelaars? Ook dat bepaal ik”, legt de onderneemster uit. Het nauwe contact met de klant vindt ze erg belangrijk. Daarom neemt ze hen regelmatig mee naar bedrijven, zodat de klant meegenomen wordt in het proces. Tijdens de bouwbegeleiding kijkt Mirthe of alles - zoals zij het bedacht heeft - goed wordt uitgevoerd en of alle partijen snappen wat ze bedoelt. “Als laatste komt de oplevering. Ik zorg dat al het uitgekozen meubilair en accessoires op de juiste plek komen. Daarna kan de klant optimaal gaan genieten.”

Op papier klinkt dit gemakkelijk, in werkelijkheid is Mirthe ongeveer anderhalf tot twee jaar bezig met één project. “Er lopen altijd meerdere projecten door elkaar in binnen- en buitenland. De ene periode is rustiger dan de ander, dus dat probeer ik steeds te combineren”, vertelt ze. Kenmerkend voor haar werk is de modern-chique uitstraling. Ze vindt het vooral belangrijk om een bepaalde rust in een interieur toe te voegen. “Je wordt continu geprikkeld in het leven, zo ben je tegenwoordig altijd overal bereikbaar. Hoe fijn is het om je dan terug te kunnen trekken en te genieten van optimale luxe. Mijn opdrachtgevers hebben vaak een druk bestaan dus die comfort is belangrijk”, aldus Mirthe. Dat is ook de reden dat ze het hele traject aanbiedt, om de klant te ontlasten en te zorgen dat zij gefocust kunnen blijven op waar zij goed in zijn en energie uit halen.

Mirthe Janus.