Afbeelding

“Ik ga uit van de stilte en die mag ik invullen”

Human Interest Human interest

Sint-Oedenrode - Droom jij van een carrière als beroepsmuzikant? Jouw muziek aan een publiek ten gehore brengen dat speciaal naar jou komt luisteren? Dat is natuurlijk geweldig. Wellicht heb je daarvoor een dosis geluk nodig of de juiste contacten om zover te komen. Maar als je er nooit aan begint kom je er zeker niet. Zo dacht ook de moeder van Henk van Riel, dus deed zij er alles aan om haar eigen muzikale talent over te brengen op haar zoon, want elke grote prestatie begint met een droom en vanuit die droom stel je jezelf een doel, was haar insteek. 

Door: Caroline van der Linden

Dat Henk van Riel het mede door deze zienswijze ver geschopt heeft, staat vast. Ik breng hem een bezoek en word hartelijk verwelkomd in zijn huis aan de Eerschotsestraat. Henk, geboren in Rooi op de Boskantseweg bij de molen. Als zoon van molenaar Ad van Riel, groeide hij op in een gezin met drie broers, een vader die voor zijn plezier de tuba bespeelde en een moeder die op hoog niveau de accordeon hanteerde en daarnaast nog erg vaardig was op piano en orgel. Kenmerkend voor het gezin waar ze zelf in opgegroeid was, wat het meest overeenkwam met een eigen huisorkest. Als kind ging de interesse van Henk in eerste instantie uit naar het schilderspalet. Als jongen van zeven zat hij regelmatig met zijn schildersezel bij de Kolk en bracht vrijwel dag en nacht schilderend zijn tijd door. Totdat hij op dertienjarige leeftijd het orgel ontdekte. Henk kreeg destijds orgelles. Door zijn moeder gestimuleerd, ging hij naar muziekleraar John Vriends uit Veghel. Door hem werd hij enorm geïnspireerd. Een uitstekend organist en pianist die alles kon en Henk de basis gaf waar hij mee verder kon. Hij opende Henk’s ogen, dat dit de weg was die hij in wilde slaan. Hij ging naar het Brabants Conservatorium in Tilburg, volgde docerend musicus piano en uitvoerend musicus compositie en speelde na het afronden van zijn opleiding jarenlang in een band. “Ik vind mezelf geen natuurtalent”, zegt hij. “Maar door de aanmoediging van mijn vader en moeder en er altijd heel hard voor te werken, ben ik nu waar ik nu ben en kijk ik met een goed gevoel terug op de toch enige druk die erachter zat om deze weg in te slaan.”

Inmiddels is Henk al langere tijd werkzaam als balletbegeleider bij Centrum voor de Kunsten Eindhoven (CKE) en dansgroep “De Stilte” in Breda, tevens begeleidt hij verschillende koren, stemt hij piano’s en is daarnaast kerkorganist. Henk is één en al muziek. Tot 2001 was hij organist van onze Sint-Martinuskerk, waarna hij aansluitend organist van de Sint- Lambertuskerk in Veghel werd. Tegenwoordig speelt hij als kerkorganist nog elke zaterdag om zeven uur in onze kerk in Nijnsel, is hij de vaste organist in de kerk in Veghel, speelt hij soms ook in het klooster daar en geeft hij nog af en toe een concert in de kerk in Schijndel. Als balletbegeleider heeft Henk inmiddels half Nederland zien dansen: van amateurs binnen diverse dansscholen tot en met professionals bij gezelschappen als het Scapino Ballet en het Nationaal Ballet. Het verzorgen van achtergrondmuziek in restaurants en hotels is eveneens zijn lust en zijn leven. 

Lees woensdag verder in DeMooiRooiKrant