Logo mooirooi.nl
Joost en Zse van der Vleuten   | Fotonummer: b56710
Joost en Zse van der Vleuten (Foto: Hans van den Wijngaard)
Algemeen / Sint-Oedenrode

"In Frankrijk mag niks, maar kan bijna alles"

  Human Interest

Sint-Oedenrode/Terrasson - Oud-Rooienaar Joost van de Vleuten is een ware globetrotter, maar lijkt nu wel zijn plaats op deze aardbol te hebben gevonden. Nee, hij is niet naar Sint-Oedenrode teruggekomen om daar te blijven. Maar in de Franse Dordogne lijken zijn Rooise wortels ook goed te schieten. De afgelopen week was Joost even terug in Rooi.

Joost werd in 1972 in Nijnsel geboren en studeerde na de lagere en het middelbare school tropische bosbouw op Larenstein in Velp. Daarvoor verhuisde hij naar Arnhem en leerde daar zijn uit Hongkong afkomstige vrouw Sze kennen, die in die stad een opleiding aan de kunstacademie volgde. Dat Arnhem niet zijn eindstation zou worden bleek wel toen Joost ervoor koos om in Senegal zijn zeven maanden durende stage te doen. Ook voor zijn afstudeerproject stond Joost met zijn neus richting Afrika, om precies te zijn naar Guinee-Bissau.

Geen stadsmens
Na zijn studie werkte Joost veel in de tropen. Op zich niet verwonderlijk voor iemand die een opleiding tropische bosbouw volgde. In Botswana en op de Filipijnen assisteerde hij de lokale bevolking hoe ze om kunnen gaan met hun natuurlijke hulpbronnen zonder deze uit te putten. Aansluitend woonden Joost en Sze nog tien jaar in Hongkong. Terwijl Sze zich in die stad bezig hield met dans en cultuur werkte Joost in samenwerking met de universiteit van die stad aan duurzaamheid. Maar voor iemand die bosbouw heeft gestudeerd is een stad doorgaans niet plaats om gelukkig te worden en dat gold ook voor Joost.

Lees woensdag het hele verhaal in DeMooiRooiKrant

Meer berichten
 

Wat vindt u?

Voor mij moet het Rooise zwembad in het centrum liggen.Reageren!