De bouwplaats is inmiddels niet 'groen' meer, volgende week start het bouwrijp maken.
De bouwplaats is inmiddels niet 'groen' meer, volgende week start het bouwrijp maken. Foto: Henri van Hoorn

Archeologische vondsten op bouwplaats Hart van Rooi

Historie

Sint-Oedenrode – Op de bouwplaats van het bouwproject Hart van Rooi aan de Markt in Sint-Oedenrode zijn opgravingen gedaan. Het archeologisch onderzoeksbureau ADC ArcheoProjecten uit Amersfoort heeft in opdracht van Van Stiphout Projectontwikkeling de afgelopen twee weken onderzoek gedaan in het plangebied. Op de plekken waar de bouwput en de nieuwe riolering archeologische resten zouden doorsnijden, zijn opgravingen gedaan. Dat laat Van Stiphout weten via een bericht op Facebook.

Voor het bouwbedrijf kwamen deze vondsten niet als een verrassing. “Dit hadden we verwacht. Het is geen wereldnieuws”, zegt Marcel Merks namens Van Stiphout. De bouw loopt volgens hem geen vertraging op, omdat dit was ingecalculeerd. Merks: “Het onderzoek bestaat uit meerdere delen. We wisten daardoor dat dit een plek is waar mogelijk iets gevonden kon worden. Op dit moment wordt het onderzoek verder uitgewerkt en de rapporten opgemaakt.”

In het Facebookbericht van Hart van Rooi staat verder dat uit het onderzoek blijkt dat bij de bouw van de voormalige Rabobank de bodem deels tot op grote diepte verstoord is geraakt door de diepe kelders. ‘Wel kon hieronder een aantal grachten worden blootgelegd. Hieruit is een grote hoeveelheid aardewerk en botresten gevonden. Deze grachten zijn resten van de voormalige burcht die hier vanaf de 10e eeuw gelegen heeft en deels tot in de 18e eeuw in gebruik bleef. Al eerder, bij bouwprojecten ten noorden van de kerk, zijn delen van deze burcht aan het licht gekomen. Het huidige onderzoek maakt het mogelijk de zuidelijke begrenzing te documenteren. Hierbij is er nu een mogelijkheid om de datering en het gebruik van de burcht scherper in beeld te krijgen. De vondsten uit een van de twee grachten dateren tot nu uit de 10e-12e eeuw’, staat er verder omschreven.

Vanaf volgende wordt het terrein bouwrijp gemaakt. Dat wil onder ander zeggen dat de nieuwe riolering aangelegd wordt. Die fase duurt ongeveer een maand. Daarna zal de bouw van het appartementencomplex starten.