Willem van Eupen en zijn zus bij een bedrijfsjubileum. Met veel familie leden uit Rooi o.a. de van der Hagens, de Kemps en familie Raymakers
Willem van Eupen en zijn zus bij een bedrijfsjubileum. Met veel familie leden uit Rooi o.a. de van der Hagens, de Kemps en familie Raymakers

De geschiedenis van pand Oud Rooij

Historie Historie

Sint-Oedenrode – Op deze website en in DeMooiRooiKrant lichten we vaker opvallende Rooise panden uit. Veel mensen vinden het interessant om over de geschiedenis van gebouwen te lezen. Deze ronde lichten we Markt 13 uit, café Oud Rooij.

Dat kan men wel zeggen oud: Markt 13 stond in 1615 al bekend als een huis, brouwhuis, bakhuis, schuur en hof. In oude aktes genoteerd als het grote huis of als het Hart. De tuin reikte tot aan de toen zo genoemde schoolwiel, de vijver aan het Looiers pad, de voorzijde grensde aan de Markt.

Overmits welker erffscheijdinge ende deijlinge soo is die voorschreven Jan Lenders van den Hurk bij blinde loote te deele gevallen een huijs met den halven hoff gent. het hart gestaan ende gelegen binnen deser Vrijheijt aan het Merktvelt.

Bij een erfverdeling uit 1734 staat dat het perceel verdeeld werd, het grote huis met de halve hof kwam toe aan Jan Lendert van den Hurk, het kleine huis met de halve hof (nu Markt 11) aan Antonie Pelle. Bij deze erfdeling werd ook vastgesteld dat de eigenaars van het grote- en het kleine huis als van ouds de poort en de put tussen de huizen gelegen moesten onderhouden. Er is in die akte dan geen sprake meer van een brouwhuis.

Na nog veel eigenaren en pachters komen we in 1832 aan bij Lambert van Hirtum schoenmaker en leerlooier, eigenaar van een huis, schuur en looierij, kadastraal gemerkt als sectie G 278. De looierij komt nog lang voor in de aktes van de volgende eigenaren Martinus Kerkhof landbouwer en Martinus Oldenhof. 

Daarna komt de familie van Eupen in het pand te wonen. Adrianus van Eupen was gehuwd met Johanna Allegonda van der Hagen zuster van Willem van de Hagen. De laatstgenoemde trouwde met Maria van Eupen een zuster van Adriaan. Zij waren goud- en zilversmeden, maar zij oefende nog meerdere beroepen uit. Dit komt ook tot uiting in de vele rekeningen die te vinden zijn in de archieven. 

Lees woensdag verder in DeMooiRooiKrant

Afbeelding