Trix Cloosterman.
Trix Cloosterman.

Binnen de kaders kijken naar wat mogelijk is

Zorg en Welzijn zorg en welzijn

Sint-Oedenrode - Voorzichtig gaan ook bij Welzijn De Meierij de deuren weer open. Na een bewogen, bijzondere en intense tijd, worden langzaamaan weer activiteiten opgestart.

“Er is veel gebeurd met de mensen in Meierijstad”, begint directeur Trix Cloosterman. “Met de inwoners, deelnemers van onze activiteiten, maar ook met vrijwilligers, medewerkers en hun familieleden. En dat hakt erin. Toch heeft het ons en de samenleving ook dichter bij elkaar gebracht, een gedeeld lot schept begrip en verbinding.”

Het belang van sociaal werk
“Het was ook een drukke tijd, drukker dan ooit. Vanaf de eerste dag moest de boel worden omgegooid”, gaat ze verder. “We wisten niet wat ons overkwam, moesten ineens vanuit huis gaan werken bijvoorbeeld. Samen met de vrijwilligers, burgerinitiatieven en samenwerkingspartners zijn we toch bij de mensen in de buurt gebleven en zijn er mooie dingen ontstaan. Een kaartenactie met de wijkraden, vrijwilligers van ‘Vervoer op maat’ die een boodschappendienst begonnen, de initiatieven buitelden over elkaar heen. Zo is de door ons opgezette telefoonronde, waarbij we mensen belden om een praatje te maken, een waar succes gebleken. Vooral voor mensen die alleen wonen en weinig sociale contacten hebben. Zij werden nog meer op zichzelf teruggeworpen. Dan besef je eens te meer hoe belangrijk sociaal werk is. Dat de inwoners van Meierijstad betrokken zijn met elkaar was voorheen al zo, dat is alleen nog maar versterkt.”

Op afspraak
Per 1 juni zijn een aantal activiteiten van Welzijn De Meierij in Schijndel en Sint-Oedenrode op aangepaste wijze hervat. “Voorlopig gaat alles op afspraak omdat we gebonden zijn aan een maximaal aantal deelnemers per activiteit. De dagbesteding in ’t Spectrum start weer op 15 juni, met vier personen tegelijk, deze worden persoonlijk uitgenodigd. Ook in de werkplaats mogen per keer maximaal twee vrijwilligers aanwezig zijn. Alles is locatieafhankelijk en in overleg, niet alle ruimtes kunnen al open. Dit geldt ook voor de activiteiten in de verschillende wijkgebouwen. Misschien organiseren we naast het Zomerpalet wat extra’s, in de vorm van een cursus. Daarover zijn we ook nog in overleg. Vooralsnog lopen de alternatieve activiteiten nog door, totdat alles weer volledig bij het oude is.”

Jongerenwerk
Cloosterman is erg te spreken over hoe ook jongeren zich om elkaar hebben bekommerd. “Het Jongerenwerk heeft veel online gedaan maar zij gingen ook de straat op om jongeren te ontmoeten. Zowel De Kluis in Veghel als HONK 1224 in Sint-Oedenrode en het Schijndelse Bizzi gaan nu weer open. Met uiteraard inachtneming van de regels.”

Spannend om weer te beginnen
“Het is mooi dat we weer mogen beginnen. Er zijn protocollen opgesteld ter bescherming van de deelnemers en vrijwilligers Vooral bij activiteiten waar we niet altijd anderhalve meter afstand kunnen houden zoals de dagbesteding. We starten met vrijwilligers onder de 70, die in goede gezondheid verkeren. Voor de deelnemers aan de dagbesteding wordt gekeken naar wie dit het hardst nodig hebben. Het is spannend maar we kijken binnen de kaders naar wat mogelijk is. Ik ben blij dat we weer open kunnen maar maak me ook zorgen over wat nog komt. Hoe erg de financiële, sociale en emotionele gevolgen van deze crisis zijn. Mensen moeten vooral aan de bel trekken wanneer ze hulp nodig hebben, daar zijn wij voor.”

Kijk voor de actuele informatie op: www.welzijndemeirij.nl
Met vragen kunt u contact opnemen via e-mail: info@welzijndemeierij.nl of telefoon: 073-5441400