Afbeelding
Foto: Jimmy Vorstenbosch

Kun jij het beter dan de gemeente?

Gemeentenieuws Gemeentenieuws

Meierijstad – Kun jij het beter dan de gemeente? Ga je gang! Dat zou zomaar de slogan kunnen worden voor een nieuwe manier van aanpak. Aanpak van dingen die sinds mensenheugenis door de gemeente worden gedaan, maar misschien inderdaad door inwoners beter. Of sneller. Of goedkoper. En waarom niet alle drie? Dit heet met een mooi woord ‘uitdaagrecht’. 

Dat woord heeft Meierijstad niet zelf bedacht. Het is de letterlijke vertaling van ‘right to challenge’ dat menige lezer bekend in de oren zal klinken. Uitgerekend op het moment dat het in de VS een flinke dreun krijgt, presenteerde het college een stap vooruit in de democratie. En de politiek heeft er wel oren naar, zo bleek tijdens een beeldvormende avond op woensdag 6 januari in het bestuurscentrum.

Natuurlijk kunnen bewoners niet alle taken van de gemeente overnemen. Sommige taken zijn immers wettelijk vastgelegd door de rijksoverheid. Voor taken die ze wél over kunnen nemen, krijgen burgerinitiatieven twee jaar de tijd om zich te bewijzen. Door middel van stellingen peilde de gespreksleider welke kaders de politiek aan dat voorstel wil hangen. Mag zo’n groep bewoners daar bijvoorbeeld winst mee maken? Een meerderheid zei ja.