De vraag is of er genoeg stemmen binnen komen.
De vraag is of er genoeg stemmen binnen komen. Foto: Imke van Hastenberg

De klok tikt… wel of geen BIZ?

Financieel Financien

Sint-Oedenrode – Komt er wel of geen nieuw belastingsysteem voor de Rooise centrumondernemers? Dat is de grote vraag die zeer binnenkort beantwoord gaat worden. De deadline om te stemmen voor winkeliers en andere ondernemers van het Rooise centrum is vannacht om 23.59 uur. 

De laatste maanden zijn de ondernemers op verschillende manieren geïnformeerd over het zogenaamde BIZ-model. Dat staat voor Bedrijveninvesteringszone. De belanghebbenden zijn ingedeeld in twee categorieën; winkeliers/ondernemers en vastgoedeigenaren. In beide gevallen moet minimaal de helft gestemd hebben. Die drempel hebben de vastgoedeigenaren inmiddels gehaald, maar de centrumondernemers nog niet.

Wanneer er niet genoeg stemmen binnen zijn, gaat het BIZ-model niet door, zo laat Pieter van de Kamp van het Centrummanagement weten. Hij verspreidde afgelopen week voor de tweede keer stembiljetten als een reminder. “De helft moet dus gestemd hebben. 2/3 daarvan moet voor stemmen om BIZ vanaf 1 januari 2022 in te laten gaan. Dan kan er een ambitieus actieplan uitgevoerd gaan worden”, aldus de voorzitter van het Centrummanagement.

Volgens Stadkraft, een partij die namens gemeente Meierijstad het proces begeleidt, is de kans groot dat het huidige reclamebelastingsysteem op den duur gaat sneuvelen. Het BIZ-model zou volgens hen toekomstbestendiger zijn en uiteindelijk meer financiële middelen opbrengen. Het is verplicht volgens de wet om dat geld alleen aan het centrum uit te geven. In Veghel wordt het model al toegepast, in Schijndel nog niet. Wanneer daar gestemd gaat worden is nog niet bekend.