Dirk Lammers.
Dirk Lammers. Foto: Jos van Nunen

“Geen BIZ betekent de doodsteek voor het centrum”

Zakelijk Zakelijk

Sint-Oedenrode - Dirk Lammers is onlangs aangesteld als Centrummanager van Sint-Oedenrode. Logischerwijs maakt hij zich zorgen over de toekomst, maar dat wil niet zeggen dat hij bij de pakken neer gaat zitten. De komende weken gaat hij zoveel mogelijk centrumondernemers spreken om hen te informeren over de Bedrijveninvesteringszone (BIZ) die het vertrouwde stelsel van reclamebelasting moet gaan vervangen. Alle centrumondernemers mogen er voor gaan stemmen. Lammers roept hen op om dat in ieder geval te doen. “De toekomst van ons centrum hangt er vanaf”, zegt hij.

Waarom is het belangrijk voor Rooise centrumondernemers om mee te gaan in BIZ?
“De BIZ is een middel om verschillende zaken te organiseren. Denk hierbij aan de marketing en promotie van het centrum van Sint Oedenrode, het organiseren van evenementen en het aankleden van het centrum. Het doel is om samen te zorgen voor een economisch sterk centrum van Sint Oedenrode waar zoveel mogelijk bezoekers graag willen verblijven en waar ondernemers de ruimte krijgen om succesvol te ondernemen. Daarnaast is aan de BIZ ook de subsidiebijdrage van gemeente Meierijstad gekoppeld. Als de BIZ er niet komt vallen we terug in een verenigingsstructuur waarbij je afhankelijk wordt van vrijwillige bijdragen. De vraag is dan ook of de jaarlijkse subsidie van de gemeente nog overeind blijft. Dit zou de doodsteek zijn voor het centrum van Sint Oedenrode. Er zijn dan geen middelen meer beschikbaar om bovenstaande zaken te organiseren.”

Wat kunnen ze verwachten als BIZ doorgaat?
“Als de BIZ doorgaat hebben we voldoende middelen om te zorgen dat we het centrum van Sint-Oedenrode aantrekkelijk houden en een gezond ondernemersklimaat realiseren. De ondernemers hebben begin dit jaar een enquête ingevuld waarin zij hebben aangegeven dat ze de middelen die we met de BIZ gaan ophalen willen inzetten voor marketing & communicatie, het organiseren van events en het aankleden van het centrum. Dit gaat het centrummanagement voor de ondernemers uitvoeren. In overleg met de ondernemers wordt voor 2022 een plan van aanpak gemaakt waarin we precies aangeven hoe we de BIZ-gelden gaan inzetten. Hierin is input van ondernemers noodzakelijk. We gaan hierover nog met de ondernemers in gesprek. Het is immers hun geld en centrummanagement heeft hierin slechts een uitvoerende, adviserende en faciliterende rol. Ik geloof zelf heel erg in openheid en transparantie. Alleen dan krijg je mensen enthousiast en gaan ze meedoen.”

Gaan de ondernemers meer inspraak krijgen?
“Jazeker. De ondernemers staan centraal. Het is belangrijk om van de ondernemers te horen hoe zij de toekomst zien van Sint-Oedenrode en waar we de BIZ de komende vijf jaar het beste op in kunnen zetten. Het consumentengedrag is de afgelopen jaren drastisch veranderd. Dit betekent dat consumenten een andere behoefte hebben en anders gebruik maken van een centrum. Dit heeft ook zijn effect op Sint-Oedenrode. We moeten er samen de schouders onderzetten om te zorgen dat het centrum van Sint-Oedenrode de komende jaren leefbaar en aantrekkelijk blijkt. Daar hebben we nog heel veel werk voor te verzetten.”

Gaat vastgoed mee in het BIZ model?
“Dat zou wel wenselijk zijn. Ook voor vastgoedeigenaren is het van belang om een BIZ op te tuigen. Zij zijn ook gebaat bij een economisch sterk centrum. Het gevaar van groeiende leegstand in plaatsen zoals Sint-Oedenrode ligt op de loer. Dit moeten we zien te voorkomen. Daarnaast liggen er kansen om bepaalde aanloopgebieden in het centrum van Sint-Oedenrode te gaan transformeren naar bijvoorbeeld woningen. Daar is veel behoefte aan. Met het optuigen van een BIZ voor vastgoed hebben deze ondernemers via het centrummanagement een officiële stem in ontwikkelingen binnen het centrum en worden ze formeel gesprekspartner voor de gemeente Meierijstad. Uit de enquête die begin dit jaar is gehouden onder de vastgoedeigenaren is veel draagvlak voor een BIZ. Er is wel een duidelijk verschil in de projecten waar de vastgoedeigenaren in willen investeren. Zij kiezen voor het aanpakken van leegstand, het compacter maken van het kernwinkelgebied en het transformeren van de aanloopstraten en willen investeren in het verbeteren van de panden en het openbare gebied. Ik denk dat dit een juiste keuze is en een goede aanvulling op de onderwerpen waar de BIZ ondernemers op inzetten.”

Welke gemeenten om ons heen werken ook al met BIZ?
“Er zijn inmiddels honderden gemeenten die over zijn gegaan naar de BIZ. Denk hierbij aan Best, Eindhoven, Nuenen en Beuningen. In Veghel hebben we vanaf 1 januari 2021 een BIZ voor zowel de ondernemers als de vastgoedeigenaren en in Schijndel zijn ze in voorbereiding om in 2022 te starten met het optuigen van een BIZ voor ondernemers en vastgoedeigenaren. De BIZ is populair. Dit komt enerzijds omdat de reclamebelasting op termijn komt te vervallen. De BIZ is ook een eerlijker en transparanter systeem waarbij iedereen in het BIZ gebied een bijdrage gaat leveren en dit op een correcte manier wordt berekend en verdeeld. In die zin was de reclamebelasting een momentopname.”

“Rond 15 oktober a.s. ontvangen de ondernemers en de vastgoedeigenaren van de gemeente een stembiljet. Ik wil iedereen oproepen om in ieder geval te gaan stemmen. Het zou mooi zijn als we half november met trots kunnen melden dat we vanaf 1 januari 2022 een BIZ ondernemers en een BIZ vastgoed in Sint-Oedenrode hebben. Dan kunnen we de komende vijf jaar samen werken aan de toekomst van het centrum van Sint Oedenrode.