De mannen hebben er zin in!
De mannen hebben er zin in! Foto: Jac Naus

Rooi Blaost: een gloednieuw evenement

Evenementen

Sint-Oedenrode - Er wordt in Rooi al veel georganiseerd. Een eigen kapellenfestival bestond nog niet. Reden genoeg voor een aantal fanatieke blazers om dit te gaan doen. Daarom staat er op zondag 26 mei het eerste Rooise kapellenfestival op het programma: Rooi Blaost!

Door: Freek Vervoort

Ronald de Leest en Eugene Willems kwamen op het idee. Zelf hebben zij al vaker deelgenomen aan dit soort festivals, maar dan ver buiten Rooi. Ze bedachten toen: “Goh, het zou toch mooi zijn als we dit bij ons kunnen organiseren.” Er werden wat mensen enthousiast gemaakt en zo geschiedde. Eugene licht toe: “We hebben het er eigenlijk al een paar jaar over gehad, maar nooit doorgepakt. Vorig jaar hebben we besloten om het echt op poten te gaan zetten.”

Het idee is simpel. “Bij acht verschillende horecagelegenheden in Rooi komt een podium te staan. Er is dan plek voor 32 blaaskapellen in drie verschillende klassen. Een wedstrijdklasse, leutklasse en bij voldoende animo ook een jeugdklasse. Odendael vormt het negende podium. Daar spelen seniorenkapellen zittend en wat langer”, vertelt Bart van der Steen, een van de organisatoren. Het is de bedoeling dat de blaaskapellen per podia ongeveer een kwartier spelen en weer doorgaan naar het volgende.

De inschrijvingen van blaaskapellen liep boven verwachting goed. Alles zit namelijk al vol. Vanuit verschillende hoeken van Nederland komen er kapellen naar Rooi. Hiervoor hebben ze niet veel moeite hoeven doen. “Enkel een berichtje op Facebook en we zaten vol. Dat ging eigenlijk vrij snel allemaal,” beaamd Willems. Eén kapel heeft afgeblazen, maar die plek werd meteen weer ingevuld.

Naast kapellen, zijn er ook veel vrijwilligers en sponsoren nodig. Dit geldt voor op- en afbouwers, maar ook bijvoorbeeld voor het bemannen van wegafzettingen. “Elke kapel zal ook haar eigen kapelbegeleiders meekrijgen. Dat zijn vaak twee mensen die de hele middag met de kapel meelopen. Met 32 teams zijn dat dus al heel wat mensen”, legt Van der Steen uit. “We zetten in op ongeveer 100 vrijwilligers.” Qua sponsoren zijn er ook verschillende mogelijkheden. Zo kan een kapel of podium geadopteerd worden, maar je kunt ook vriend, partner of hoofdsponsor worden.

Hoewel er altijd een vleugje carnaval om een blaaskapel heen host, is dit een losstaand evenement. Het heeft niets met carnaval te maken. Ze hopen wel dat veel carnavalsclubs hun steentje bij willen dragen. Of het goed valt in Rooi vinden de heren lastig in te schatten. “Als je in Bemmel speelt wordt vaak het publiek gevormd door de kapellen. In Groenlo is dan weer veel gewoon publiek.

We hopen dat het goed weer is en dat mensen in het dorp blijven hangen. Een kapel staat nooit alleen te spelen. Bij elk podium staan altijd ongeveer drie kapellen. Eén speelt er en de andere staan te wachten”, zegt Eugene.

Met Rooi Blaost zijn we dus weer een evenement rijker. Een ultieme gelegenheid om nieuwe kapellen te leren kennen of je favorieten te horen spelen. Dit alles onder het genot van een hapje, drankje en hopelijk een heerlijk zonnetje.