Bob Heijmans
Bob Heijmans Foto:

66 Jaar carnaval in Rooi: wat betekent Papgat voor jou?

Carnaval

Papgat - Het is een jubileumjaar voor Papgat carnaval. Daarom zijn we rondgegaan, op zoek naar échte Papbuiken en Papbuikinnen. Wat betekent Papgat voor hen en hoe zien ze de toekomst? Jong en oud komt aan de beurt, want carnaval is ten slotte voor iedereen!

Naam: Toos Habraken
Leeftijd: 68 jaar
Ben je lid van een (carnavals)club, zoja welke?
“’t Skrothupke.”
Wat betekent Papgat voor jou?
Ik ga graag op pad in Papgat. Alles is goed geregeld en je komt overal wel iemand tegen die je kent. Er hangt een gemoedelijke sfeer en het is overal gezellig. Maandag houden we altijd de kroegentocht met de clubs. Op dinsdag staan wij als club klaar met verse snert tijdens het snertconcert. Elk jaar weer super gezellig met heerlijke snert en goed stukje blaasmuziek.”
Hoe zie je de toekomst van Papgat?
Ik ben bang dat het wat minder wordt. Dat komt zeker niet door de organisatie en stichting, maar door de tijd. De jeugd luistert toch naar andere muziek, een stuk minder carnavalesk. Daarbij zijn er heel veel die bijna vluchten als er een blaaskapel binnenkomt. Dan blijven ze echt niet staan. Behalve bij Leuk da ge d’r Band, die krijgen dat wel voor elkaar.” 

Naam: Bob Heijmans
Leeftijd: 36
Ben je lid van een (carnavals)club, zoja welke?
Jazeker, ik ben lid van C.V. de Klôtjes en daarnaast bestuurslid van Stichting Jeugdcarnaval Papgat.”
Wat betekent Papgat voor jou?
Veel. De laatste jaren ben ik eigenlijk altijd te vinden op de Markt rondom de jeugdtent. Die staat er al jaren en is voor mij het bruisend hart van carnaval in Papgat. Papgat is een plek waar jong en oud samen komen om carnaval te vieren. Dit ondanks de ‘druk’ vanuit de grote steden om ons heen. Samen met alle carnavalsverenigingen, de Raad van 11, de jeugdraad en alle andere papbuiken weten we er elkaar jaar een groot feest van te maken.”
Hoe zie je de toekomst van Papgat?
Ik vind dat met alle verschillende initiatieven we ervoor zorgen dat we de jeugd en carnavalsvierders nog steeds weten te binden. Waar omliggende dorpen steeds meer moeite lijken te hebben met dit binden, lijkt dat voor Papgat nog steeds haalbaar. Echter denk ik wel dat we steeds beter de samenwerking met elkaar moeten zoeken. Dat zal ervoor zorgen dat Papgat niet alleen de carnavalsvierders weet te binden, maar ook weer een aanzuigende werking gaat krijgen. Iets wat enkele jaren geleden nog groter was. 

Naam: Aukje Schuurmans
Leeftijd: 34 jaar
Ben je lid van een (carnavals)club, zoja welke?
Jep! Ik ben lid van feestband Leuk da ge d’r Band.”
Wat betekent Papgat voor jou?
Vijf dagen lang feest en gezelligheid. Zo’n 14 jaar geleden ben ik in Rooi komen wonen en heb ik Papgat ontdekt. Wat begon met een pop-up feestje met een spontane ‘rontondaise’ bij de Hambrug mondde uit in steeds grotere feesten. Dankzij het prachtige prinsenkoppel Prins Ton en Adjudant Sander heb ik ook die kant van Papgat meegekregen. Dit omdat wij vanuit VC de Kornuiten en Leuk da ge dr Band vrijwel overal bij waren. Wauw, wat een toporganisatie is dat zeg. Het lijkt tijdens carnaval één grote familie te zijn, echt prachtig!
Hoe zie je de toekomst van Papgat?
Ik denk dat Papgat leeft! Ze durven te vernieuwen, zoals nu met de Prinses en Adjudame. Ze gaan met de tijd mee, daarom zal Papgat altijd levendig blijven onder alle feestgangers. Papgat kan dus nog jaren mee!”

Naam: Michael Toelen
Leeftijd: 47 jaar
Ben je lid van een (carnavals)club, zoja welke?
Nee. Maar als uitbater van Oud Rooij wel thuisbasis voor menig carnavalsclub.”
Wat betekent Papgat voor jou?
Voornamelijk heel veel voor de horeca. Gezelligheid en vijf dagen lang een volle kroeg. Heerlijk om dan te mogen werken. Het zijn echt topdagen voor ons.”
Hoe zie je de toekomst van Papgat?
Dit vind ik lastig. De prijzen van consumpties blijven voor zowel ons als de klant maar omhoog gaan. Dat blijft een heel lastig verhaal. Maar zolang er Carnaval en Papgat is, kunnen we nog jaren vooruit!”

Naam: Ellen Dekkers
Leeftijd: 38 jaar
Ben je lid van een (carnavals)club, zoja welke?
Nee. Ik vind het fijner om nergens aan vast te zitten en mijn eigen plan te kunnen trekken. Geen verplicht programma voor mij.”
Wat betekent Papgat voor jou?
Vier dagen lang leve de lol! Lekker op tijd met de vriendengroep naar de kroeg, waar overal een gemoedelijke sfeer hangt. Altijd kom je wel een bekende tegen.”
Hoe zie je de toekomst van Papgat?
Als een gemoedelijk, echt Roois feest. Met vermaak voor jong en oud. Ik zie het dus zonnig in. De komende jaren kunnen we hopelijk nog genieten van het Rooise carnaval. De kroegen blijven goed vol, zeker in het weekend.”

Aukje Schuurmans.
Michael Toelen.
Ellen Dekkers