Twan Smolders
Twan Smolders Foto: Johnny Huijbers

Carnavalsvuurtje wakkert nog in heel Meierijstad

Carnaval Carnaval

Meierijstad - Het volksfeest van carnaval kampt ook in 2022 met onzekerheden. Overal in Meierijstad twijfelen clubs, prinsen en andere betrokkenen wat er wel en niet kan. In Papgat worden alle activiteiten met carnaval afgelast werd deze week bekend. Alles wordt gegooid op Papgat vur Papgat. Ook in Schorsbos hebben ze die beslissing gemaakt. Een redacteur van MooiSchijndel ging langs bij verenigingen in Meierijstad hoe ze carnaval tegemoet treden. Hij klopte onder andere aan bij De Lepkes uit Boskant.

Door: Cis van Pinxteren

Tom Dissel, president van het Schorsbos kabinet, licht het besluit toe. “Het is pas over twee weken duidelijk of er versoepelingen komen en wat er mogelijk gaat zijn met carnaval. Carnaval kun je volgens ons kabinet niet binnen vieren op anderhalve meter afstand. Dat is niet te doen in een dorp als Schijndel voor de horeca en de gemeente.” Alle protocollaire activiteiten met de prins zoals de receptie en kolderieke avond zijn gecanceld. Een optocht werd eerder uitgesloten. Schorsbos, de Mjoezikul (24 tot en met 26 maart) en de Klompenklets-avonden (op 30 april en 1 mei) gaan vooralsnog wel door. Zo kan het 66-jarige jubileum van Schorsbos van vorig jaar misschien toch gevierd worden. Dissels kabinet wil niet wachten op een kabinetsbesluit omdat ze dan binnen een kort tijdsbestek moeilijk evenementen kunnen organiseren. Pas als het opengaat zonder beperkingen gaan de activiteiten volgens hem door. Dissel: “We kijken wel of iedere Schijndelse carnavalsclub kleine losse evenementen veilig in de eigen stamkroeg kan organiseren. Het overleg daarover is op 16 februari.”

Dorps contact
Joep Deckers, ex-prins van Empeldonk (Erp) in 2010 en voorzitter van de vereniging Uilen van Empeldonk uit zich kritisch over het uitstel van het landelijke kabinet. “Door het late besluit van de landelijke overheid wordt het lastig voor ons om door te pakken. Ik denk dat ze toe willen naar kleinschalige evenementen waar mensen moeten zitten, wat mij betreft is zitten geen optie. De jeugd zal dan toch dingen zelf gaan organiseren waar geen zicht op is. Wat mij betreft hadden ze in Den Haag wat duidelijker moeten zijn. Gelukkig kunnen we dankzij de kleine gemeenschap in Erp snel schakelen met de horeca, mocht er iets mogelijk zijn. Het halve land wordt niet ziek van een feest in de open lucht lijkt me. Deze variant is minder gevaarlijk dan eerdere. Ik mis al twee jaar vooral het dorpse contact met carnaval, het is méér dan een drinkfeest.” Twan Smolders, de prins van Papgat (Sint-Oedenrode) in 2020 en actief lid van de Boskantse vereniging De Lepkes vindt carnaval ook meer dan een zuipfeest. “Je komt altijd alleen met carnaval mensen tegen waarbij je vroeger in de klas zat. Met carnaval komen veel mensen terug om het hier te vieren, die gemoedelijkheid onder elkaar en de voorpret mis ik.” De prins heeft er veel voor over om carnaval, hetzij met beperkingen, door te laten gaan. “Zodra de gemeente groen licht geeft over de vergunning en we weten wat er mag dan gaan we het regelen. Mocht carnaval doorgaan, is dat al boven verwachting.” Smolders hoopt dat wellicht in het glazen huis alle clubactiviteiten gehouden kunnen worden. “Er wordt hard gewerkt door vele vrijwilligers om dit alternatieve programma uit te werken. Dit soort initiatieven laat zien dat het vuur van carnaval wel blijft branden. Het wordt meer gewaardeerd doordat we het nu missen.”

Vierdubbel terugkomen
De Schorsbosse minister-president mist ook de verbroedering met carnaval. Ondanks alles is hij hoopvol over het carnaval van 2023. “Schorsbos is een hechte gemeenschap met 25 verenigingen die altijd meedoen met de optocht en andere activiteiten maar helaas kan carnaval voor het tweede jaar niet doorgaan. Toch merk je uit reacties van mensen dat iedereen volgend jaar vierdubbel wil terugkomen”, aldus Dissel. De vlaggen met geelgroenwitte kleuren en de carnavalskrant gaan door. “Het carnavalsvirus is in Schorsbos niet kapot te krijgen, al wordt dit carnaval hoogstwaarschijnlijk anders dan anders zonder het feesten”, concludeert hij.